Nem hatott a forintra a Fed-szigor

Vágólapra másolva!
Rövid erősödés jellemezte a forintot, amelyet az amerikai jegybank szigorítása nem ingatott meg. Az árfolyam maradt 271-nél az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

A devizapiacokon kezdetben zavart váltott ki a befektetők körében az amerikai kamatemelés. Úgy vélték, a döntés korai volt, és több nehézséget okoz, mint előnyt. Miután azonban a Fed illetékesei igyekeztek meggyőzni a piacokat, hogy a kilátásba helyezett monetáris szigorítás eszköztára továbbra sem tartalmazza az alapkamat megemelését, azaz továbbra sem kell számítani a befektetők érdeklődésének elvonására a feltörekvő piaci befektetési eszközökről, a kedélyek megnyugodtak és átmeneti - minimális - kilengéseket követően a térségbeli devizák árfolyama visszaállt az utóbbi napokban kialakult szűk sávba.

A kereskedők a térségbeli devizák körében mérsékelt erősödésre számítanak a jövő héten, nyugtázva a görög deficittúllépés okán az eurózóna pénzügyi stabilitásával szemben megingott bizalom ellenére, saját javuló gazdasági kilátásaiknak köszönhetően tanúsított viszonylag szilárd árfolyamaikat.

A forinttól viszont egyelőre nem várják a 270 forintos euró árfolyam határ tartós átlépését, annak erős technikai ellenállása miatt. A legvalószínűbb mozgási tartományt 270 és 273 forintos euró árfolyam között várják.

A Fed csütörtök este, a tőzsdei zárást követően fél órával a diszkont kamatláb 25 bázispontos váratlan megemelésével a piacok megítélése szerint az alapkamat emelési periódus kezdetének közeledtére tett egyértelmű jelzést.

Az alapkamat emelése önmagában pozitív jelzés lenne a Fed részéről a gazdaság állapotát illetően, mivel arra utalna, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme megelőzte a fejlett országokét, de pusztán technikai szempontból (átmenetileg) előnytelen a részvénybefektetések tekintetében. Az európai tőzsdék ennek megfelelően veszteséggel nyitottak pénteken, csakúgy, mint az amerikai tőzsdék.

A kamatemelés hírére a dollár erősödött az euróval szemben, péntekre virradóra az euró 1,3450 dollárig gyengült, majd nap közben 1,3500 környékén konszolidálódott, nem utolsó sorban az amerikai fogyasztói árindex vártnál alacsonyabb növekedése láttán.

A jegybank hétfői kamatdöntő ülésétől 25 bázispontos kamatvágást várnak, ami nem lesz hatással a forint árfolyamára.

A dollárt 200,5, a svájci frankot 185 forintért adták fél hat előtt.