Az arany felé fordulhatnak a nyugdíjalapok

Vágólapra másolva!
A nyugdíjalapok és a világ jegybankjai támaszthatják meg az arany iránti keresletet az Arany Világtanács szerint. A rekordmagasságba emelkedő aranyár lendülete alábbhagyott az elmúlt év végén.
Vágólapra másolva!

Egy moszkvai konferencián arról esett szó, hogy a nyugdíjalapok arany iránti érdeklődésének figyelemre méltó növekedése volt tapasztalható tavaly év végén. "A kockázatos befektetések felé kell fordulni a jólét növeléséhez, de stabil eszközökhöz a jólét megőrzéséhez" - mondta Aram Shishmanian, az Arany Világtanács vezére. Az aranyat stabil befektetésnek tartják elemzők, az általános tanács szerint megtakarításaink 5-10 százalékát nemesfémben érdemes tartani.

Az arany iránti kereslet 11 százalékkal csökkent 2009-ben az ipari és ékszerészeti felhasználás visszaesésével, de a befektetői érdeklődés emelkedett és nem hanyatlik 2010-ben sem - mondta a tanács. A költségvetési hiányok fedezése azonban nem valószínű, hogy tömegével arannyal történne, bár előfordulhat, hogy egyes országok a tartalékokkal tömködik be a lyukakat.

A válság lecsengésével viszont újra fel kell tölteni a tartalékokat, s erre a szerepre kevés alkalmasabb eszköz van az aranynál. A jegybankok aranyvásárlására számít ezért a tanács.

Az IMF viszont éppen arany eladásába kezdett, hogy növelje készpénzállományát. A valutaalap bejelentése szerint hamarosan 191,3 tonna aranyat adnak el a nyílt piacon. A bejelentésre valamelyest esett aranyár, de így is 1100 dollár körül maradt unciánként - írja a Reuters.