A zöldségesekre és az őrző-védőkre is koncentrál az APEH

Vágólapra másolva!
Alapvetően nem változik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) ellenőrzési irányelvei az idén. A megelőzésre és a gyors reagálásra fordít kiemelt figyelmet az adóhatóság - mondta Sibinger Márta, ellenőrzési főosztályvezető csütörtökön. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a papíriparban tevékenykedő, az őrző-védőszolgáltatásokat végző, a termékbemutatókat tartó, illetve a hitelközvetítéssel foglalkozó vállalkozások, de a zöldség-gyümölcs nagykereskedők is.
Vágólapra másolva!

A feketegazdaság elleni védekezést és az adóelkerülések megelőzését tartja legfontosabb feladatának ebben az évben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. 2010-ben fokozott ellenőrzésre számíthatnak a papíriparban tevékenykedő, az őrző-védőszolgáltatásokat végző, termékbemutatókat tartó, illetve hitelközvetítéssel foglalkozó vállalkozások, de kiemelten figyelik például a zöldség-gyümölcs nagykereskedőket is - mondta Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese.

Varga Lászlóné, az adóhatóság elnökhelyettese elmondta, hogy ezeknél a tevékenységi köröknél elsősorban a jövedelmezőség elmaradását figyelik majd. A jövedelmezőséget térségenként vizsgálják. Akkor biztosan ellenőriznek, ha ez kevesebb a térségre megállapított 50 százaléknál.

Azok a vállalkozások is számíthatnak ellenőrzésre, amelyek nem nyújtanak be adóbevallást, többször váltanak székhelyet, illetve tulajdonost, nagy összegű tagi kölcsönnel működnek, sok adóhátralékot halmoztak fel, tartósan veszteségesek és láthatóan adóminimalizálásra törekszenek. Ezekre az adóhatóság már a korábbi években is nagy hangsúlyt fektetett - mondta Varga Lászlóné.

Igyekeznek felderíteni a határokon átnyúló körbeszámlázási ügyleteket. Ezen belül többek között a számítástechnikai eszközök, mobiltelefonok és gabonafélék forgalmát figyelik. Továbbra is nagy figyelmet fordítanak a feketefoglalkoztatás ellenőrzése és a vagyonosodási vizsgálatokra.