A visszahívások előtt még szárnyalt a Toyota

Vágólapra másolva!
A februárban már közel 9 millió autót érintő visszahívási sorozat előtt még dinamikusan bővült a Toyota forgalma. A japán cég keddi közleménye szerint januárban világszerte 537 ezer kocsit adtak el, ami 15,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

Japánban 45,3 százalékkal 121 ezerre nőtt a Toyota értékesítése, máshol összesen 416 ezer darab kelt el, ami 8,8 százalékos bővülés. A gyártást is növelte a vállalat, 56 százalékkal 644 ezer darabra.

A gázpedálokkal, padlószőnyegekkel, fékrendszerekkel és szervokormányokkal kapcsolatos problémák időközben mély sebeket ejtettek a megbízhatóságról híres Toyota arculatán. A társaság elnök-vezérigazgatójának, Akio Toyodának szerdán személyesen kell számot adnia a washingtoni kongresszusban a példátlan visszahívási akció körülményeiről.

Az egyik legnagyobb piacon, az Egyesült Államokban a versenytársak profitálnak a Toyota problémáiból. Január vége óta több fogy a General Motors, a Ford és a Chrysler modelljeiből is. Utóbbi kedvezménnyel számolja be a problémás Toyotákat új autó vásárlásakor, és a hazai gyárak mellett a Toyota japán vetélytársa, a Nissan is jelentősen növelte amerikai eladásait.

Németországban sem tett jót a többszöri visszahívási akció. A megrendelések 20 százalékkal maradnak el a tavalyitól - mondta a Toyota németországi vezérigazgatója, aki szerint nyárig eltarthat a visszahívási válság, utána viszont már élénkülésre lehet számítani.