Távozik a tőzsdéről a kétszáz éves csokigyár

Vágólapra másolva!
 A Cadbury új tulajdonosa, az amerikai Kraft Foods kivezeti a londoni értéktőzsdéről (LSE) a brit édességgyártót.   
Vágólapra másolva!

Várhatóan március 8-án zárul le a Cadbury csokigyártó részvényeinek kivezetése a lonodni tőzsdéről - jelentette be a céget felvásárló Kraft Foods, a világ második legnagyobb élelmiszeripari óriáscége.

A Cadbury vállaltvezetése és részvényesei a közelmúltban bólintottak rá Kraft Foods csaknem 12 milliárd fontos (3500 milliárd forintos), készpénzes és részvényes átvételi ajánlatára. Az ügylettel a világ első számú édesipari vállalata jön létre. A felvásárlást megelőzően hónapokig folyt a vita a vételárról, a nemzetközi médiában csokiháborúként emlegetett fúzióra végül január közepén bólintottak rá az érintett vállalatok.

Nem volt egyszerű

A számtalan élelmiszermárkáról - péládul a Milkáról - ismert, amerikai Kraft Foods tavaly szeptemberben tette első ajánlatát a brit édességgyártó megvásárlására, de a Cadbury visszautasította az összes ajánlatot.

Az alkudozás kezdetén a Kraft egy Cadbury-részvényért 300 pennyt és 0,2589 egységnyi új, saját részvényt ajánlott, de a 200 éves brit cég szerint túl nagy volt az értékpapírok aránya az ajánlatban, valamint sértőnek nevezte azt. A Kraft így végül belement az 500 pennyt és 0,1874 egységet érő ajánlatba, amit a Cadbury elfogadott. Összesen 11,9 milliárd fontot ér a Kraft ajánlata.

Az eredeti tervet a Kraft legnagyobb részvényese, az egyik legismertebb amerikai befektető, Warren Buffet is támadta, mivel szerinte is túl sok új részvényt ajánlottak, így a pénz arányának növelése őt is kielégítette.