Kiérleltebb pénzfelügyeleti törvényt vár a bankszövetség

Vágólapra másolva!
A bankok nem kifogásolják, ha a pénzügyi hatóságok több és hatékonyabb eszközzel rendelkeznek a korai válságmegelőzéshez, ám a parlamentnek benyújtott, a pénzügyi felügyelet megerősítését célzó törvényjavaslat szerintük nem kellően kiérlelt.
Vágólapra másolva!

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára hétfőn az MTI-nek elmondta: a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet a Pénzügyminisztérium (PM) előzetesen egyeztetett a bankszövetséggel is, alapvető tartalmi és technikai kifogásaik vannak, amelyeket jeleztek az előterjesztőnek.

A kormány az Országgyűlésnek pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint erősebb jogosítványokat adna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) annak érdekében, hogy valamely nehéz helyzetbe került, de a pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából fontos hitelintézet felszámolása ne okozzon elhúzódó válságot a pénzügyi közvetítőrendszerben.

A PSZÁF lépcsőzetesen felépülő intézkedési jogosítványokat kapna: előbb meglévő eszközeivel kellene élnie, ha azonban azok nem vezetnek eredményre, korlátozhatná a hitelintézetek tulajdonosainak jogait, sőt, a hitelintézet eszközeit és kötelezettségeit más hitelintézetre, vagy egy speciális, e célra alapított állami hitelintézetre (egy úgynevezett hídbankra) ruházhatná át. A törvényjavaslatról a mostani ciklusban valószínűleg nem születik döntés, mivel az Országgyűlés már csak két ülésnapot tart.

A bankszövetség konzultált azokról a célokról, indítékokról, amelyek miatt az IMF ilyen tárgyú törvényjavaslat megalkotását javasolta a magyar hatóságoknak. A bankok úgy látják, hogy a parlamenthez benyújtott törvényjavaslat - talán azért is, mert nagyon rövid idő alatt dolgozták ki - több ponton alapjaiban nem felel meg a célnak - ismertette Nyers Rezső.

A főtitkár hangsúlyozta: az aligha kifogásolható, ha a pénzügyi szektorban a hatóságok több és hatékonyabb eszközzel rendelkeznek a korai válságmegelőzéshez. A javaslat azonban több, a mai magyar jogba nem beilleszthető elemet tartalmaz, ilyen például a vagyon kártalanítás nélküli elvonása. Jogi szempontból nem megfelelően kimunkált az eszközök és kötelezettségek átcsoportosítása sem - tette hozzá.

Hasonlóképpen vélekedik a bankszövetség a hídbank konstrukcióról is. A javaslatból nem derül ki, hogy rövid vagy hosszú távú megoldásról van szó, amint az sem egyértelmű, hogy a hídbank rövid távon felmentést kap-e a banki működés biztonságát szavatoló szabályok alól. Az sem kimunkált, hogy a banktevékenységek teljes spektrumával foglalkozik-e - ezzel a bankok nem értenének egyet -, vagy ad hoc műveletekre hoznák létre - mutatott rá.

A felügyeleti biztos szerepkörének erősítésével egyetért a bankszövetség azzal, hogy pontosan meg kell határozni, melyek azok a pontok, amelyeken a biztos többlet jogosítványokat kap.