Vágólapra másolva!
Egy osztrák lap szerint arra készül a Világbank, hogy pénzalapokat állítson fel a kelet-európai piacon működő bankok támogatására. Az egyik alapot egy amerikai cég működtetné, de székhelye Bécsben lenne.
Vágólapra másolva!

Pénzalapokat állít fel a Világbank olyan bankok megsegítésére, amelyek a kelet-európai nem fizető hitelek miatt nyomás alá kerültek - írta csütörtökön a Der Standard nevű osztrák napilap.

Az újság értesülése szerint az első ilyen alapot bécsi központtal hoznák létre, és a következő három hónapban kezdheti meg működését. Tevékenysége egyebek mellett a vállalkozások nem fizető hiteleinek megvásárlásából állna.

A 250 millió dolláros alaptőkéjű pénzeszközt egy amerikai befektetői vállalkozás működtetné, a Delaware államban bejegyzett CRG-Capital. A CRG pénzügyi igazgatója, Dorian Macovei azt mondta a lapnak: a lengyelországi, a romániai, a magyar, a baltikumi és az ukrajnai piacokra összpontosítanák tevékenységüket.

A cikk szerint csütörtökön dönthet a Világbank egy másik alap létrehozásáról. Ez a tervek szerint a háztartások bedőlt hiteleivel is foglalkozna. A döntő kérdés, hogy a bankok részt vesznek-e a programban - jegyezte meg a Der Standard.