Visszaküldték a rácsok mögé a francia olajmulti egykori vezérét

Vágólapra másolva!
A francia olajtársaság, az Elf egykori vezérigazgatója 2005 óta szabadlábon van, de a bíróság most mégis visszaküldte a rácsok mögé.
Vágólapra másolva!

A Franciaországban nagy port kavart Elf-botrány főszereplője, Loik Le Floch-Prigent egykori vezérigazgató újra rács mögé kerül, ugyanis nem kártalanította a károsultakat, márpedig 2005-ös szabadon engedésének ez volt az egyik feltétele. Az Elf exvezérének hat hónapra kell bevonulnia a börtönbe.

A Le Figaro cikke szerint Le Floch-Prigent ügyvédje, Francis Chouraqui azt álíltja, hogy ügyfelét azért szedték most újra elő, mert "ez az állam érdeke". Az ügyvéd szerint egy viszonylag idős, beteg emberről van szó, aki épp azon van, hogy újra összerakja az életét, de egyeseknek ez a jelek szerint nem tetszik.

Le Floch-Prigent 1989 és 1993 között volt az Elf első embere, a bíróság 5 év börtönre ítélte és a sikkasztott összegek visszafizetésén túl 375 ezer euró megfizetésére is kötelezte.

A bíróság azt mondta ki, hogy a vállalatvezető több számillió eurót sikkasztott el, de 2004-ben és 2005-ben orvosi okokra hivatkozva felfüggesztették a büntetését. A szabadon bocsátás egyik feltétele az volt, hogy Le Floch-Prigent fizesse ki az adósságait, de a Le Parisien úgy tudja, hogy még mindig 180 millió euróval tartozik az Elfnek, és ezért is kell most újra bevonulnia a börtönbe.

Az Elf Aquitaine egy francia olajtársaság, amely a TotalFina céggel egyesült, és eleinte TotalFinaElf néven, majd pedig Total néven működött.