Mire figyeljünk a vagyonadó bevallásánál?

Vágólapra másolva!
Életbe lépett a vagyonadóról szóló törvény, így tavasszal be kell vallani az adóhatóságnak a 30 millió forintot meghaladó értékű ingatlanokat is - ehhez azonban tudnunk kell, mennyit is ér a lakásunk. Mire lehet támaszkodni a számolásnál, mire kell figyelni, ha el akarjuk kerülni az APEH vizsgálódását, és mivel érvelhetünk, ha a hatóságnak más érték jött ki, mint nekünk? Hasznos tippek.
Vágólapra másolva!

Januártól hatályos az alkotmányossági vizsga előtt álló vagyonadótörvény, aminek következtében az értékesebb ingatlanok és gépjárművek után is adóznunk kell. A vagyonadó a többséget az ingatlanon keresztül érintheti, az adó megfizetésének alapja pedig a vagyontárgy forgalmi értéke, azaz ha nem akarunk a bevallás elmulasztásáért vagy hibás megtételéért adóbírságot fizetni, úgy meg kell határoznunk a lakásunk értékét.

Hogyan tájékozódjunk ingatlanunk értékéről, illetve mire figyelhet fel az APEH? A két kérdés lényegében ugyanazt a problémát veti fel: miket érdemes figyelembe venni, amikor lakásunk vagy házunk értékét szeretnénk megbecsülni a vagyonadó-bevallás elkészítéséhez? Az adóhatóság a saját számítási módszeréből indul ki, de az adózók eséllyel állhatnak ki egy vizsgálat során az általuk bevallott érték mellett, ha jó érveket tudnak felhozni mellette (a vagyonadó előtt is léteztek értékbecslési vizsgálatok, erről lásd keretes írásunkat - a szerk.).

Mivel új adónemről van szó, így azt még nem lehet tudni, hogy a hatóságok és a bíróság miképp kezeli majd az esetlegesen felmerülő vitákat, de az [origo] összeszedte, mire érdemes figyelni.

Válság és vásárlási körülmények

Az ingatlan forgalmi értéke az az érték, amiért el lehetne adni - ebből adódóan az általunk kifizetett egykori vételár jó kiindulópont lehet, főleg, ha nem túl régen történt az adásvétel. A mostani válságidőszakban mindenképp figyelembe kel venni, hogy az ingatlanárak a kereslet visszaesése miatt jelentősen csökkentek, egyes lakástipusoknál akár 15-20 százalékkal is.

A válság hatásán túl érdemes lehet egyéb szempontokra is figyelni. A kifizetett összeg nagyrészt az eladó és a vevő ügyességén és érdekein múlott, azaz például előfordulhatott, hogy a korábbi tulajdonos sürgősen, akár áron alul akart megválni lakásától, ezért alacsony ajánlatot is elfogadott. Extrém esetben 1 forintért is lehet lakást venni, az adózást eddig ez nem érintette, most azonban változott a helyzet: ha két, hasonló állapotú, egyazon környéken lévő lakás után adózni kényszerülő ember két teljesen eltérő bevallást ad be az APEH-nak, úgy joggal számíthatnak rá, hogy a hatóság érdeklődni fog az esetek miatt.

A becslések között is van különbség

Adóbevallást akkor kell készíteni, ha a törvényben szereplő táblázatok alapján kikalkulálható számított érték magasabb 30 millió forintnál, de ez nem jelenti azt, hogy adót is kell fizetni, ehhez ugyanis az kell, hogy a forgalmi érték is meghaladja ezt a szintet. A forgalmi érték azonban nehezen becsülhető - az APEH honlapján elérhető kalkulátorral ki lehet számolni egy becsült értéket, de ezzel kapcsolatban vegyesek a tapasztalatok: az [origo] tesztje több milliós eltéréseket is kimutatott az így becsült, illetve az értékbecslő által megállapított érték között.

A adóhatósági kalkulátor használata ezzel együtt javasolt, ha ugyanis ez alapján készítjük bevallásunkat, akkor az adóhivatal akkor sem büntethet meg, ha az így számolt érték alacsonyabb a tényleges (vagyis nem egy gép segítségével, hanem a megtekintésre alapozottan készített) becslésnél.


Az adóbevallás elkészítésekor ezért nem árt, ha összevetjük lakásunk értékét más lakásokéval. Erre egy ilyen lehetőség - ami nem is jár nagy utánajárással és anyagi ráfordítással, ha kisebb bérházban, vagy kevés házas környéken lakunk -, ha az adott ház vagy környék lakói megbeszélik, melyik lakás mennyit is érhet "adózási szempontból". Eltérések természetesen így is akadhatnak, hiszen nem ritkaság, hogy egymás mellett találunk egy teljesen felújított és egy igencsak megviselt ingatlant, még ha egyébként hasonló adottságokkal bírnak is.

Arra is érdemes figyelni, hogy milyen sorrendbe tesszük az ingatlanainkat, a jogszabály ugyanis különbséget tesz azok között a "sorszámuk" alapján. Az "első", életvitelszerűen használt ingatlan 30 millió forint alatt adómentes, a "második" ingatlannál ez az érték 15 millió forint, a további ingatlanok pedig értéktől függetlenül adókötelesek.

Ingóságok és hirdetések

Érdemes figyelni arra is, hogy mit számítunk be a lakás értékébe. A gyakorlat eddig jellemzően az volt, hogy - ha a vevő is igényelte őket - az eladó beszámíthatta a beépített bútorok, illetve egyes berendezések árát a lakás árába. Ezentúl viszont az adózás miatt feltehetőleg kevesebben fogják egybe számolni az ingatlant az ingóságokkal.

Elvileg eddig amúgy sem lehetett volna ezt tenni. "Ami nincs szoros kapcsolatban az adott lakással, házzal, mint például egy gépesített konyhabútor, azt külön kell venni, hisz az már ingóságnak számít" - mondja Buczkó Péter ingatlanjogász, az Ingatlan.com partnere. Szerinte "a vagyonadó miatt ebben hatalmas változásra nem kell számítani, hiszen a konyhabútorok értéke 100-500 ezer forint használtan, még a legdrágább anyagok és gépesítettség esetén is, ami kisebb összeg az ingatlan teljes vételárához viszonyítva", de az is igaz, hogy a 30 millió körüli ingatlanoknál ennek is lehet jelentősége. Elég arra gondolni, hogy ha valaki 30 millió forintért vette a lakását, de abban benne voltak egyes bútorok is, akkor joggal gondolhatja, hogy azok nélkül bizonyosan az adózási határ alá esik a forgalmi érték.

Egyszerű megoldás az is, ha a környék ingatlanhirdetéseit böngészve becsüljük meg lakásunk vagy házunk értékét. Ekkor viszont érdemes figyelembe venni, hogy a kínálat árak általában a valós értéknél magasabbak az alkudozási lehetőség miatt. Beák Attila ingatlan-értékbecslő, az Ingatlan.com szakértője szerint a hirdetési árból - az alku lehetősége miatt - le kell vonnunk legalább 10 százalékot ahhoz, hogy hitelesen közelítsük meg a forgalmi értéket.

Biztosító, bank és értékbecslő

A hatóságnak joga van adatot kikérni biztosítóktól és hitelintézetektől, még ha a valóságban nem is gyakran teszi ezt. Ez azért érdekes, mert ha lakásunkat például 40 millióra becsültette a biztosítónk, akkor gyanús lenne jóval alacsonyabb értéket bejelenteni.

Egy olvasó az APEH-értékbecslésről

"A lakásvásárlási illetékhez kapcsolódó helyszíni szemléről előzőleg értesítettek, kijelöltek egy konkrét időpontot a levélben. Az APEH-től két ember jelent meg, körbejárták a lakást és feljegyezték az ingatlan forgalmi értékét meghatározó tényezőket (ezek nagyjából egyeznek a vagyonadó kalkulátor esetében is alkalmazott módosító tételekkel). Felírták például a tájolást, a fűtés módját, az ingatlan állapotát, hogy hányadik emeleten található, van-e lift, de még azt is, hogy a trolibusz elhalad az ablak alatt, ami hangos" - fogalmazott az [origo]-nak egy 30-as évei elején járó, kisgyermekes anyuka.

"Az egyik APEH-es munkatárs ezután kitöltött egy jegyzőkönyvet, amelyben leírta a tapasztaltakat. Nyilatkoznom kellett arról, hogy véleményem szerint mekkora a lakásom forgalmi értéke. Szerintem nagyon kedvesek voltak a revizorok, pedig nyilvánvaló volt, hogy a lakásom papíron jó néhány millióval alacsonyabb áron vettem, mint amit ott mértek. Az APEH végül elfogadta azt az árat, amit megjelöltem, és arra szabták ki az illetéket" - mondta olvasónk.



Hasonlóan ehhez, a jelzáloghiteleknél is tudnia kell a banknak, hogy mennyit ér az a tulajdon, amivel fedezni kívánjuk a kölcsönünket. Ezekben az esetekben értékbecslést végeztetnek az intézetek, így annak eredményét szintén felhasználhatjuk az APEH-hel szemben érveinkhez.

Az APEH-nél vagy egy esetleges per során védekezhetünk a bevallás előtt elkészíttetett értékbecsléssel, de a bíróság törvényszéki szakértőt is kijelölhet, hogy igazságot tegyen. Értékbecslést a megfelelő okj-s képesítéssel rendelkező személy végezhet, és legalább 30-40 ezer forintot kell fizetni érte: az ár nagyban függ az ingatlan értékétől. (Az átlagárral szemben egy 150 milliós villa értékbecsléséért több százezer forintot is elkérnek.)

Az Ingatlan.com az [origo] ingatlanhirdetési szolgáltató partnere.