Évtizedek óta nem zuhant ekkorát a német gazdaság

Vágólapra másolva!
A második világháború óta nem esett vissza olyan mértékben a német gazdaság teljesítménye, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Tavaly éves szinten 5 százalékkal csökkent a német bruttó hazai termék (GDP), ami a szövetségi köztársaság megalapítása óta eltelet időszak legjelentősebb visszaesését jelenti - ismertette a német statisztikai hivatal jelentését a Wall Street Journal (WSJ).

Az elemzők előzetesen ennél valamivel szerényebb visszaesésre számítottak, az átlagos prognózis 4,8 százalékos mínusszal kalkulált. Egy évvel korábban, 2008-ban a német gazdaság még 1,3 százalékkal nőtt.

A globális recesszió elsősorban a német feldolgozóipart érintette rosszul, ezt a szektort ugyanis mind az exportlehetőségek beszűkülése, mind pedig a beruházások apadása visszavetette. A gépi invesztíciók 20 százalékkal csökkentek, az export csaknem 15 százalékkal esett vissza, miközben az import kevesebb mint 9 százalékkal zsugorodott (Németország el is vesztette világelső helyét az exportpiacon, az új éllovas Kína lett).

A növekedési ütem visszaesése még ennél is nagyobb lehetett volna, ha a kormányzat nem költ masszívan a válság közepette is: a közösségi fogyasztás 2,7 százalékkal nőtt 2009-ben, miközben a magánfogyasztás csak 0,4 százalékkal emelkedett.

A költségvetési egyensúly ezzel párhuzamosan a múltté lett, ugyanis míg 2008-ban a német büdzsében nem volt deficit, addig tavaly 3,2 százalékos volt a hiány.