Újra 269 fölé került a forint

Vágólapra másolva!
Öt hónapja nem látott szintre gyengült az euró a dollárral szemben, a forint jegyzése pedig a 269-es szint fölé emelkedett. Rossz amerikai banki hírek jöttek, mégsem ezek okozták a gyengülést.
Vágólapra másolva!

A tegnapi rossz német hangulatindex (ZEW-index) és a görögországi bizonytalanság eleve kedvezőtlen terepet ad a forintnak, s erre jött rá a kínai hír, miszerint az ázsiai állam szigorítana a kereskedelmi bankok hitelezésén, hogy ne pörögjön túl a gazdaság. Ez a kereslet visszaesését eredményezheti a fejlődő országban, így a világ üzleti hangulatát is fékezi - mondta Taracky Andrej, a Buda-Cash elemzője.

A Bank of America és a Morgan Stanley amerikai óriásbankok a vártnál rosszabb eredményt jelentettek, s az ilyen hírekre a piac rendre pesszimista irányt vesz. Egyedül a Wells Fargo okozott meglepetést, mivel nyereséget tudott termelni a várt veszteség helyett. A részvényárak azonban azt mutatják, hogy nem viselték meg a kereskedőket a hírek.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője már múlt hét elején 266-269-es mozgási sávot várt a forintnak, amit sokáig tartani is tudott, tehát meglehetősen stabilnak tűnt. Ehhez képest a sávból való kilépés újdonságként hat.

A forint gyengülését megelőzte a dollár euróval szembeni erősödése, a közös európai pénz jegyzése öt hónapja nem látott szitnre esett az amerikai devizával szemben. A Bloomberg jelentése szerint az euró gyengülését az váltotta ki, hogy a görög államháztartással kapcsolatos aggodalmak az egész régióra átterjedtek. Az euró az ausztrál dollárral szemben 9 éves mélypontja közelébe ment le, amiben az is szerepet játszott, hogy a várakozások szerint az Európai Központi Bank (EKB) egyik vezetője, Jürgen Stark jó eséllyel kevéssé optimista képet fest majd a zóna gazdasági kilátásairól.

Szerda délelőtt egy euró nagyjából 1,4160 dollárt ért, aminél legutóbb tavaly augusztusban volt gyengébb az uniós deviza. Kedden még 1,4288 volt az árfolyam New Yorkban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!