Különadót fizetnek az amerikai nagybankok

Vágólapra másolva!
Az amerikai kormány a 2008-as pénzügyi válság kapcsán "felelősségi díjat" ró ki a vezető bankokra - jelentette be Barack Obama elnök, aki "obszcén banki jutalmakat" emlegetett.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház több mint húsz nagybankot és egyéb pénzintézeteket sarcol meg annak a veszteségnek a megtérítésére, amely a Wall Street-i cégek megmentését célzó tavaly előtti rendkívüli segélyprogramban keletkezett. A kormány összesen 117 milliárd, ebből az elkövetkező tíz év során 90 milliárd dollárt akar begyűjteni a bankoktól. Obama szerint a bankok kötelesek 117 milliárd dollárt visszafizetni az adófizetőknek.

Obama közölte, hogy az állami bankmentéseken a kormány sokat bukott, ezt kívánják most ellentételezni. Az adó nagysága a fedezett kötelezettségek 0.15 százalékát teszi majd ki, és június 30-tól kell majd fizetni a társaságoknak.

Obama bejelentése előtt már napvilágot láttak olyan információk, miszerint az amerikai elnök 10 évre lebontva 90 milliárd dolláros különadót vetne ki a nagy kockázatokat vállaló bankokra. A BBC úgy tudta, hogy az amerikai adófizetői mentőcsomagok esetleges veszteségeit pótolnák az új adóból.

A banki különadó bejelentését az amerikai bankok gyorsjelentései elé időzítették, feltehetően azért, mert a várakozások szerint a Wall Street pénzintézetei jelentős bónuszokról számolnak majd be, márpedig ez ellenérzéseket válthat ki azokból, akik a bankok nem megfelelő befektetési gyakorlatát teszik részben felelőssé a gazdasági válságért.

Az nem volt egyértelmű, hogy az új adót hogyan szedik majd be, egyes értesülések szerint az eszközállomány, mások szerint pedig a nyeresége lehetne az adó kivetésének alapja, nem pedig a bónuszok, mint ahogy az Egyesült Királyságban és Franciaországban.