Növekvő kockázat Kelet-Európa a nyugati bankoknak

Vágólapra másolva!
Már az idén bajt okozhat Kelet-Európában, ha a nyugat-európai bankok végül mégis szűkítik  hitelezési tevékenységüket a térségben - áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet szerdai elemzésében, amely szerint Magyarország és Lengyelország különösen ki van téve e kockázatnak.
Vágólapra másolva!

A Lombard Street Research felidézi: a pénzügyi válság nyomán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rávette a Kelet-Európában aktív anyabankokat arra a kötelezettségvállalásra, hogy nem csökkentik hitelezési tevékenységüket. Eddig ez sikeresen működik is, ám valószínűtlen, hogy ez az állapot tartósan fennmarad - áll a cég szerdai elemzésében.

Ausztria számít a térség legaktívabbjának, mivel Kelet-Európában több osztrák bank is működtet leányvállalatokat. A New York Times cikke szerint 180-250 milliárd euró értékben helyeztek ki hitelt az elmúlt években vállalkozásoknak. A térségben viszont sok a bedőlő hitel, ezért az osztrák bankok 10-20 milliárd eurós veszteségeket kell leírniuk a következő években.

Kurt Pribil, az osztrák bankhatóság társelnöke "erősen ajánlja" a bankoknak, hogy a mostanában elért profitjaikat ne osszák ki, hanem a tőkéjüket növeljék vele. Ezt a figyelmeztetést a bankok reakciói szerint megfogadták.

Michael Palzer, a Raiffeisen International szóvivője elmondta, hogy a bank is kimutatta a bedőlő hitelek számának várható emelkedését. "Ezért a bankok a tőkehelyzetük javításával bajlódnak, s ezt mi sohasem tagadtuk."

"Nagy volt a pánik" - mondta Ionut Stanimir, az Erste Group szóvivője, aki szerint továbbra is aggódnak a bankszektor miatt. "Még nem vagyunk kint az erdőből, de már a sűrűjében sem vagyunk" - mondta.