Vágólapra másolva!
Véget ért a nemzetközi médiában csak "csokiháborúnak" nevezett vállalati fúzió, miután a Kraft megadja a Cadbury által várt 12 milliárd fontot.
Vágólapra másolva!

A Kraft Foods négy hónapja tette első ajánlatát a brit édességgyártó megvásárlására, de az angolok eddig visszautasították az összes ajánlatot. A média figyelmét kiérdemlő óriásvállalatok közti alkudozás közben a "csokiháború" nevet kapta. A Kraft vállalaté számtalan élelmiszer márka, például a Jacobs, a Toblerone vagy a Milka és a britek megvásárlásával hozzájut még több, Magyarországon kevésbé ismert márkákhoz.

Az amerikai Kraft élelmiszeripari óriás eddig egy Cadbury-részvényért 300 pennyt és 0,2589 egységnyi új, saját részvényt ajánlott, de a 200 éves brit cég szerint túl nagy volt az értékpapírok aránya az ajánlatban, valamint sértőnek nevezte azt. A Kraft így végül belement az 500 pennyt és 0,1874 egységet érő ajánlatba, amit a Cadbury elfogadott. Összesen 11,9 milliárd fontot ér a Kraft ajánlata.

Az eredeti tervet a Kraft legnagyobb részvényese, Warren Buffet is támadta, mivel szerinte is túl sok új részvényt ajánlottak, így a pénz arányának növelése őt is kielégíti. A vétel azonban még nem végleges, mivel elvi lehetősége még van annak, hogy valaki egy legalább ekkora ajánlattal álljon elő. Erre azonban szinte semmi esély nincs, mivel a szóba kerülő Hershey a témában járatos emberek szerint eláll az üzlettől, amint megegyezik a Kraft és a Cadbury - írja a CNN.