Az euró 267 forint körül szédelgett

Vágólapra másolva!
Alig változott az euró árfolyama a hétfői kereskedésben, nem sokkal 18 óra előtt 267 forint felett jegyezték az eurót.
Vágólapra másolva!

Szűk sávban töltötte a hétfői napot az euró: reggel 267 forint alatt járt a jegyzés, majd a délelőtt során 268 forint közelébe került az árfolya, hogy aztán kora esétre visszatérjen a 267 forint körüli szintre.

A forint piacát és a nemzetközi porondot is visszafogott aktivitás jellemezte. Az alacsony forgalom gyrészt azzal magyarázható, hogy nem jelent meg a piacok irányát befolyásoló vállalati vagy gazdasági adat, másfelől az amerikai piacok zárva voltak. Emellett a befektetők kivártak az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfő délután kezdődő tanácskozása előtt. Az euróra változatlanul nagy terhet ró a görög törlesztési nehézségek miatt megingott befektetői bizalom, ezért a piacok további támpontokat várnak a tanácskozástól.

A kelet-európai térség befektetői megítélését egyébként több hír is pozitívan befolyásolta. A Financial Times hétfői körképében közép-kelet-európai befektetésekkel bíró vezető bankok terveit elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a térség az idén megkezdi a kilábalást a gazdasági válságból. A lengyel jegybank kormányzója kijelentette, hogy mindent megtesznek azért, hogy stabil legyen a zloty árfolyama, a lengyel monetáris tanács egyik tagja pedig közölte, az idei év vége felé kamatemelésre is sor kerülhet.

Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki az ÁKK Zrt. képviselőivel együtt Londonban tárgyal a piaci finanszírozási lehetőségekről, a Financial Times internetes kiadásának azt nyilatkozta: Magyarország kizárólag a piacról is fedezni tudja külső finanszírozási igényeit, már nincs szüksége az IMF pénzügyi támogatására.