Hatezer alá került az OTP

Vágólapra másolva!
A BUX közel két százalékos mínusszal zárt a BUX csütörtökön. A vezető papírok gyengültek, az OTP hatezer forint alá került. A nemzetközi piacon is rossz volt a hangulat, a londoni és a frankfurti index is a negatív tartományban végzett. 
Vágólapra másolva!

A befektetők eladói oldalon sorakoztak fel csütörtökön: a BUX 413,75 pontos, 1,84 százalékos csökkenéssel, 22 127 ponton zárt.

Valamennyi vezető papír veszített értékéből. A Magyar Telekom szerepelt a legrosszabbul, a távközlési részvény jegyzése 2,7 százalékkal 715 forintra csökkent. Ezzel párhuzamosan az OTP 2,5 százalékkal 5940 forintra gyengült, a Mol árfolyama 1,32 százalékkal 18 650 forintra süllyedt. A Richter 41 500 forinton végzett, ez 1,2 százalékos mínusz jelent.

Erőtlen optimizmus után süllyedés

Sőre Balázs, a Buda-Cash üzletkötője elmondta, a szerdai pozitív amerikai zárás, és a kedvező ázsiai hírek után kisebb pluszban nyitottak csütörtökön reggel a részvényindexek, ám az optimizmus erőtlen volt, és nyitás után fokozatosan csökkent az index. Makroadatok nem befolyásolták a kereskedést, inkább a délután csökkenéssel nyitó amerikai indexek adtak irányt. A fordulat jeleit mutatja a piac, és a következő időszak nagy kérdése, hogy az árfolyamok áttörik-e a fontos támaszokat. Ezek az OTP esetén 5700, a Molnál pedig 17 500 forintot jelenthet - tette hozzá Sőre.

Harcsa Norbert, a CIB Bank részvénypiaci elemzője szerint a csütörtöki esés is mutatja, hogy az utóbbi hónapok határozott optimizmusa után mostanra már a jó hírek sem tudják meglepni a piacot. A magyar piac szerdán ugyan még kimaradt az esésből, csütörtökön azonban már egyértelműen a profitot realizálták a befektetők.

Európa is pirosban végzett

A legnagyobb piaci értékű európai részvények mozgását jelző FTSEurofirst 300-as mutatója 0,3 százalékos emelkedéssel kezdte a napot, záráskor azonban 1,5 százalékos mínusznál járt a mutató. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE 1,58, a frankfurti DAX 1,8, százalékkal került lejjebb.

A rossz hangulathoz hozzájárult, hogy a Reuters legfrissebb, hatvan közgazdász megkérdezésével készített felmérése szerint az első negyedévben az euróövezet gazdasági növekedése, az előző három hónapos intervallumhoz képest 0,3 százalékosra lassul az előző negyedévre várt 0,4 százalékról. Az eredmény alátámasztja a német ZEW kutatóintézet keddi előrejelzését, amely szerint az euróövezetben az idén "legjobb esetben gyógyulás várható, de fellendülés nem".

Délután végképp tönkretette a napot a friss hír arról, hogy a múlt héten váratlanul nőtt a munkanélküli segélyért első ízben folyamodók száma az Egyesült Államokban. A bankrészvényeket pedig az is gyengítette, hogy az amerikai elnök szigorúbb kockázatvállalási korlátokat tervez. A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok legfontosabb indexei közül a Dow Jones Industrial Average (DJIA) 2 százalékkal, az S&P 500 1,8, a technológiai piac teljesítményét mutató Nasdaq pedig 1,24 százalékos veszteséget mutatott.