Vágólapra másolva!
Az eurózónában 10 százalékra nőtt a munkanélküliség novemberben, először került erre a szintre a valutaunió 1999-es létrehozása óta - közölte az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala pénteken. A szervezet szerint mégis kijutott az Unió a gödörből.
Vágólapra másolva!

A novemberi munkanélküliség 0,1 százalékponttal haladta meg az októberit, és már elérte a 10 százalékot. A 16 országot tömörítő euróövezeten belül Spanyolországban volt a legmagasabb a novemberi munkanélküliség, 19,4 százalékos, Hollandiában pedig a legalacsonyabb, 3,9 százalékos.

A 27 tagú Európai Unióban a novemberi munkanélküliség szintén 0,1 százalékponttal 9,5 százalékra emelkedett. Az EU-n belül Lettországban volt a legmagasabb a munkanélküliség 22,3 százalékkal, majd Spanyolországban 19,4 százalékkal. A legalacsonyabb Hollandiában (3,9 százalék) és Ausztriában (5,5 százalék).

Magyarorzságon 10,8 százalékos volt a munkanélküliség novemberben az Eurostat adatai szerint. Ugyanebben a hónapban Szlovákiában 13,6 százalékos, Lengyelországban 8,8 százalékos, Csehországban 7,9 százalékos, Bulgáriában 7,8 százalékos munkanélküliség volt.

A statisztikai intézet más megközelítésből viszont úgy látja, hogy kijutott az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a recesszióból tavaly a harmadik negyedévben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala megerősítette azt a decemberi nem végleges adatot, hogy a tavalyi harmadik negyedévben az euróövezet gazdasága 0,4 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest. Az éves szintű visszaesést 4,0 százalékra korrigálta az Eurostat a decemberi nem hivatalos 4,1 százalékról.

Az euróövezetben a német gazdaság nőtt a legnagyobb mértékben, 0,7 százalékkal, ugyanakkor voltak olyan tagországok, mint Görögország, Spanyolország és Ciprus, ahol negatív előjelű volt a GDP alakulása negyedéves szinten is.

Az Eurostat megerősítette a 27 tagból álló Európai Unió harmadik negyedévi gazdasági teljesítményével kapcsolatos előzetes adatot: negyedéves szinten 0,3 százalékkal nőtt a GDP, éves összevetésben 4,3 százalékkal csökkent.