Márciusban lecsap a bankokra a PSZÁF

Vágólapra másolva!
Az idén életbe lépett banki magatartási kódex és az ezt átemelő törvények betartását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) márciustól ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

"Azért, hogy a vállalt elvek a gyakorlatban is érvényesüljenek, a felügyelet kiemelt figyelmet szentel a meghatározott magatartási szabályok betartatásának" - áll a PSZÁF banki magatartási kódexről szóló közleményében. A pénzintézetek nagy része vállalta, hogy a kódexben leírt elveket betartja, de az országgyűlés által elfogadott törvény a megállapodás nagy részét átvette, így a kódexet alá nem írókra is ugyanúgy vonatkozik.

A felügyelet megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt különböző erősségű szankciókkal büntetheti a bankokat, így eltilthatja a jogsértő magatartástól az intézetet, akár az egész termék forgalmazását is szüneteltetheti, vagy akár fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhat. Ennek mértéke 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedhet.

A felügyelet kiemelte, hogy ezentúl előzetesen is vizsgálódik, hogy szűrje a helytelen magatartást. A kódexben vállalt elvek betartását pedig márciustól kezdik ellenőrizni, egy átfogó vizsgálattal.

A kódex betartását az [origo] is ellenőrizte január elején, akkor a bankfiókok végiglátogatása során azt tapasztatuk, hogy a pénzintézeteknek van még tennivalójuk, főleg ami a tájékoztatási kötelezettséget illeti.