Vágólapra másolva!
Vegyes hírek érkeztek szerdán az Egyesült Államokból: a Bank of America a vártnál nagyobb veszteségről, a Wells Fargo viszont nyereségről számolt be. Váratlanul csökkentek az amerikai lakóingatlan-építések.
Vágólapra másolva!

Nagyobb lett a vártnál a Bank of America vesztesége a tavalyi utolsó negyedévben. Az Egyesült Államok legnagyobb bankjának közlése szerint az 5,2 milliárd dolláros veszteséget egyebek mellett az okozta, hogy az ügyfelek közül sokan elmaradtak a hiteltörlesztéssel, a bank pedig visszafizette a korábban az államtól kapott támogatást.

A Marketwath ugyanakkor megjegyzi, hogy az állami támogatás visszafizetése nélkül csupán 194 milliót bukott volna a a pénzintézet a kérdéses időszakban. A veszteség egy részvényre vetítve 8 centtel haladta meg az elemzők által előzőleg várt 52 centet.

A Wells Fargo, a vagyona alapján negyedik legnagyobb amerikai bank ugyanakkor meglepetésre profittal zárta a tavalyi utolsó negyedévet. A cég annak ellenére nyereséget termelt, hogy szintén visszafizette a kormány által korábban nyújtott átmeneti állami támogatást.

A bank adózott eredménye 2,82 milliárd dollár, részvényenként 8 cent lett. A szakértők 1 cent részvényarányos veszteségre számítottak. Egy évvel korábban részvényenként 84 cent veszteséggel zárta a negyedévet a Wells Fargo, de akkori eredményét befolyásolta a Wachovia Corp 2008 végén lezárult felvásárlása.

Az amerikai gazdaság számára ugyancsak fontos hír, hogy decemberben csökkent a megkezdett amerikai lakóingatlan-építések száma, miközben az elemzők növekedést vártak novemberhez képest. A gyengébb adatokban vélhetően a szokásosnál hidegebb időjárás is szerepet játszott. Megugrott ugyanakkor a kiadott építési engedélyek száma.