Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság holnap azt fogja közölni Magyarországgal, hogy jó úton halad a költségvetési szigor megvalósításában - tudta meg a Reuters. A kockázatokra azonban a bizottság is felhívja a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A Reuters hozzájutott azokhoz az iratokhoz, amelyek az Európai Bizottság Magyarországról készített jelentésének leiratát tartalmazza. Ezek arról szólnak, hogy a költségvetési kiigazítás sikeres volt, a kiadások lefaragása rendben megvalósult.

Magyarország hatékony lépéseket tett a költségvetési hiány (EU által elvárt) 3 százalék alá szorításában, méghozzá a 2011 végi határidő előtt. A tavalyi hiánycélt, amely 3,9 százalék volt, teljesítettnek veszi a bizottság. Az irat azonban kiemeli, hogy kerülni kell az önelégültséget, mivel komoly kockázatok veszélyeztetik a terveket.

A legnagyobb rizikó a bevételek területén akad, különösképpen a vállalati és fogyasztási adókat tekintve. A kiadások pedig a közösségi közlekedés területén feszíthetik szét a költségvetés kereteit. "Nem zárható ki, hogy további megszorításokra lesz szükség a hiánycél elérésére."

A magyar költségvetés Bajnai Gordon miniszterelnök és kormánya szerint a szigor fenntartásával 3,8 százalékos hiánnyal teljesíthető, de a Fidesz szerint akár 7 százalékra is ugorhat, amennyiben a szokásos állami cégek szanálását végrehajtja az új kormány.