A forint is figyeli az amerikai bankárválasztást

Vágólapra másolva!
Csütörtökön eldőlhet, hogy a jövőben is Ben Bernanke lesz-e az amerikai jegybank elnöke. Bár a piac bízik abban, hogy a Fed-elnök posztján marad, ám az amerikai szenátusban vita robbant ki erről, így nem teljesen biztos a szavazás kimenetele. Ha esetleg nem hosszabbítják meg az elnök mandátumát, akkor felfordulásra lehet számítani, ami a forint árfolyamát is próbára tenné.
Vágólapra másolva!

Január 31-én jár le az amerikai jegybank, a Fed elnökének négyéves megbízatása, a 2006-ban Alan Greenspan helyére lépett Ben Bernanke posztjáról várhatóan csütörtökön dönt az amerikai szenátus.

A választás nemzetközi jelentőségét az adja, hogy a Fed-elnök, illetve a hozzá köthető kamatpolitika komoly tényező a világ devizaárfolyamainak alakulásában. Bernanke sorsa tehát a forint árfolyamára is hatással lehet.

Nobel-díjas is kritizálta

Az amerikai gazdasági lapok (Bloomberg, Wall Street Journal) szerint a piac bízik az elnök politikájában, főként abban, hogy képes lesz úgy alakítani a jegybank intézkedéseit, hogy a gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése az infláció felpörgése előtt megindul.

Bár a befektetők Bernanke újraválasztására számítanak, sokan elégedetlenek a Time magazin által tavaly az év emberének választott Bernanke munkájával: Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász, például, a New York Times hasábjain kritizálta az elnök által képviselt jegybanki politikát, de így is az elnök újraválasztása mellett érvelt. Szerinte ugyanis minden más út, ami nem Bernanke újraválasztását jelenti, csak rontana a helyzeten rövid és hosszú távon egyaránt.

A neves közgazdász felrótta Bernankénak, hogy a fogyasztókat a bankoktól védő pénzügyi felügyeleti szerv létrehozása már elkésett. A válság korai szakaszában ugyanis, amikor a jelzáloghitelek elkezdtek tömegével bedőlni, a Fed nem tett semmit, még a veszélyekre sem hívta fel a figyelmet. Mindezt tetézve később sem ismerte el a hibát, és nem magyarázta meg, hogy miért maradt tétlen - elemezte a helyzetet Krugman, s ezt több gazdasági szakblogon is felrótták Bernankénak.

Bankárszemmel kezelik a válságot

A másik hiba Krugman szerint, hogy a Fed meg sem próbálja a munkanélküliség csökkentését. Bernanke, Timothy Geithner pénzügyminiszter és Barack Obama elnök első számú közgazdásza, Larry Summers mind bankárszemmel nézik a válságot, és csak a pénzügyi szektor gyógyításával foglalkoznak - mondja Krugman.

"Mindezek ellenére nem utasítom el Bernankét, mert egy másik vezér megválasztásáig hatalmas szenátusi csatákra lehetne számítani, ami sokáig elhúzódva fokozná a bizonytalanságot" - mondja a közgazdász. Azt is elismeri, hogy a Fed döntéseit szavazással hozza a vezető testület, ahol Bernanke a mérsékeltebbek közé tartozik - kollégái többsége még nála is érzéketlenebbek a magas munkanélküliséggel szemben.

Pesszimista forgatókönyv

Amennyiben nem választják újra Bernankét, úgy a bizonytalanság lesz úrrá a pénzpiacokon, például gyengülhet a dollár, de összességében megjósolhatatlan, milyen kifutása lenne az eseménynek.

Taraczky Andrej, a Buda-Cash devizaüzletágának vezetője szerint egy új Fed-elnök biztosan felforgatná azt a programot, amit Bernanke megtervezett és a Fed eddig követett. A piaci szereplőknek új prognózisokat kellene kidolgozni, egy ilyen bizonytalanságra az amerikai tőzsdék és a világpiacok is eséssel reagálnának, ez pedig a forintot is próbára tenné. A piac ugyanis a görög, portugál költségvetési gondok és a többi kockázati tényező miatt érzékenyen reagál az ilyen típusú bizonytalanságokra.

Szerdán azonban már 97,9 százalékos volt a valószínűsége annak, hogy hivatalban marad a bankár. (Lásd keretes írásunkat.)

Bernanke-jegy

Az intrade.com oldalon tavaly november eleje óta lehet fogadni Bernanke újraválasztására. Egy úgynevezett Bernanke-jegy árfolyama 0-10 dollár között mozog, magyar idő szerint szerda délelőtt 9,79 dollárnál járt az árfolyam, ami azt jelenti, hogy a fogadók szerint 97,9 százalék az esélye a mostani elnök újraválasztásának. December elején 70, egy héttel ezelőtt, az elnök újraválasztásáról kirobbant szenátusi vita után 80 százalékra csökkent az esélyt mutató árfolyam, a jegyzés onnan kapaszkodott vissza a 90 százalék feletti tartományba.


Szokatlan szövetség

A Fed-elnök választása politikai játékszerré vált, ezt sem nézi jó szemmel a piac. Bernankét még a republikánus elnök, George W. Bush jelölte első alkalommal a jegybank élére, Barack Obama jelenlegi, demokrata elnök pedig megerősítené posztján. Az újraválasztáshoz azonban a szenátus jóváhagyása is kell, itt viszont nem egyértelműek az erőviszonyok. Némely demokrata szenátorok a republikánus múlt, az ellenzékiek pedig az Obama-jelölés miatt ódzkodnak attól, hogy Bernankéra szavazzanak. A szenátorok azonban nem feltétlenül párthovatartozás alapján szavaznak, az eddigi bejelentések alapján demokraták és republikánusok egyaránt találhatók Bernanke támogatói között, amit a Wall Street Journal "szokatlan szövetségként" írt le.

Az erőviszonyok bizonytalansága miatt egyszer már elhalasztották a szavazást, ami rögtön gyengítette a dollárt. A szenátusi szavazást csütörtökre tűzték ki, ami azt feltételezi, hogy már biztosítottnak látják az újraválasztáshoz szükséges 60 voksot. A piac folyamatosan nyomon követi, hogy melyik szenátor melyik oldalon áll, ennek változása alapján nőtt vagy csökkent a bizonytalanság. A szenátusnak legkésőbb január 31-ig kell döntenie az ügyben, akkor jár le Bernanke megbízatása.