Megtámadja a Visa a jutaléksapkát

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságra viszi a Visa bankkártytársaság a bankközi jutalékok törvényi korlátozását. A cégnek már a GVH-val is folyamatban van egy pere.
Vágólapra másolva!

A magyar Alkotmánybírósághoz fordul a Visa egy decemberben elfogadott törvénymódosítás miatt, amely maximalizálja a bankkártyás fizetések jutalékát - jelentette a Dow Jones hírügynökség.

"Nemcsak a törvénymódosítás tartalma lepett meg minket, hanem a gyorsaság is, amivel elfogadta a parlament" - mondta a cég fejlődő piacokért felelős igazgatója, Mark Antipof. Hozzátette, az Európában ismeretlen jutaléksapka Magyarországon visszafogja majd a bankkártyahasználatot.

A Visa bírósághoz fordult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy tavaly szeptemberi döntése miatt is. A GVH akkor versenykorlátozásért (a bankközi jutalékok egységesítéséért) összesen 1,9 milliárd forintra büntette a Visát, a Mastercardot és hét magyarországi bankot. A két kártyatársaság egyenként 477 millió forintos bírságot kapott.

A Visa-kártyával bonyolított tranzakciók összértéke Európában 3,7 százalékkal nőtt a 2009-es év folyamán, így elérte a 856 milliárd eurót. Magyarországon a tranzakciók száma az előző évhez képest 11,9 százalékkal emelkedett.