Délután javított a forint

Vágólapra másolva!
Az euró a keddi kereskedésben eleinte erősödött, később azonban veszített értékéből a forinttal szemben.  
Vágólapra másolva!

Kedden este hat óra után körül 267,50 forinton jegyezték az eurót, amely a hajnali 267 forintos szintről napközben 268 forint fölé szaladt.

A kora esti időpontban a dollárért 187,40, a svájci frankért pedig 181,30 forintot kértek a kereskedők a devizapiacon.

Korona is drágult

A forint mellett a cseh korona is erősödött, miután Zdenek Tuma jegybanki kormányzó kijelentette, a jegybanki alapkamat elérte mélypontját az eurókamattal megegyező egy százalékon.

A nemzetközi piacon az euró gyengült a dollárral szemben, miután a ZEW mannheimi gazdaságkutató intézet indexe a vártnál rosszabb képet mutatott a német gazdaság kilátásairól. A dollár erősödésének ezen kívül lendületet adott még az amerikai kincstár kimutatása a nettó tőkebeáramlás növekedéséről.

Dollárgyengülés kell a 266 forint alatti euróhoz

A 266 forintos euróárfolyamnál erőteljes technikai ellenállás van, így annak áttörése csak abban az esetben valószínű, ha a hét során napvilágot látó amerikai makroadatok jobbak, a vállalati eredmények pedig rosszabbak lesznek a várakozásoknál, és emiatt gyengül a dollár. Az amerikai pénz értékvesztése esetén ugyanis a legtöbb feltörekvő piaci deviza, így a forint számára is kedvező.

Negatívan irányba terelheti a forint árfolyamát a a görög válság, mivel folyamatos a bizonytalanság az ország költségvetésével kapcsolatban - mondta Sörös Csaba. A Takarékbank elemzője hozzátette: ha nem lépi át az euró az említett határt, akkor a Magyar Nemzeti Bank jövő hétfőn esedékes kamatdöntéséig a 266 és 269 forint közötti sávban maradhat az euró.