Vágólapra másolva!
Az idei 0,6 százalékos visszaesés után jövőre 2 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságtól az EBRD, amely októberben még 0,9 százalékos hanyatlást jósolt 2010-re.
Vágólapra másolva!

Magyarország az idén még nem kerül a pozitív tartományba, a magyar gazdaság teljesítménye a 2009-ben várható 6,7 százalék után 2010-ben 0,6 százalékkal csökkenhet, jövőre azonban 2 százalékos lehet a bővülés - derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrisebb prognózisából.

Az előrejelzés jobb, mint a korábbi, az EBRD szakértői októberben ugyanis még a magyar GDP 0,9 százalékos visszaesésével számoltak.

A kelet-európai és közép-ázsiai gazdaságoktól összességében nagyobb teljesítményt vár a londoni székhelyű bank, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a növekedési kilátások továbbra is "törékenyek" a térségben, s jelentősek a regionális eltérések. A régióba tartozó harminc országban az idén átlagosan 3,3 százalékos gazdasági növekedés várható az előző, tavaly októberi prognózisban szereplő 2,5 százalékos plusz helyett, jövőre pedig 3,8 százalékos lehet az országcsoport átlagos fejlődése.

Oszkó és a piac bizakodóbb

Az EBRD-nél optimistább a magyar kormány, Oszkó Péter pénzügyminiszter kedden a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a kedvezőbb exportkilátásoknak köszönhetően a kormány felülvizsgálja az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését, amely így a 0,6 százalékos visszaesést tartalmazó prognózisnál kedvezőbb lehet.

A piaci elemzők szintén többet várnak a magyar gazdaságtól, mint a londoni bank, a Reuters csütörtökön megjelent felmérése szerint az elemzői konszenzus 0,2 százalékos hanyatlással számol az idén. Egy hónappal korábban az elemzők még optimistábbak voltak, a decemberi felmérés még stagnálást jelzett 2010-re.