A rendőrök és a mentők maradnak a Molnál

Vágólapra másolva!
Az állami tankolási tendert az OMV nyerte, de a stratégiailag kiemelten fontos intézmények továbbra is a Molnál fognak tankolni.
Vágólapra másolva!

A rendőrség, a tűzoltóság, a mentők és a köztársasági őrezred továbbra is Molnál tankolnak - jelentette ki Szollár Domokos kormányszóvivő szombaton a Magyar Nemzet információjára reagálva, amely szerint káoszt okozott, hogy az állami szervek tankolási pályázatát az osztrák OMV nyerte meg.

Szerdán jelentették be, hogy jobb ajánlatot tett, ezért nyert az OMV a kormányzati szervek egységes tankolási tenderén. Literenként 2-3 forinttal olcsóbb így az üzemanyag, ezzel a számításaok szerint 100-150 millió forintot spórol a kormány.

Szollár Domokos ismertetése szerint mintegy ezer intézmény, például önkormányzatok, egyetemek, iskolák fognak az OMV-nél tankolni, mert ott sokkal olcsóbb az üzemanyag. Azonban azok az intézmények, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak - 29 ilyet azonosított a kormányzat - továbbra is a Molnál fognak tankolni, ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyagszolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt.

A december 19-én aláírt keretszerződés 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetőséget legfeljebb egy éves időtartamra. A nyertes a mindenkori kiskereskedelmi árhoz képest ad kedvezményt, amelynek állandó a mértéke. A közbeszerzés során az ajánlati ár volt a legfontosabb, 70 százalékos súllyal szereplő bírálati szempont. Az üzemanyagtöltő állomások száma 20 százalékos súllyal esett latba, ebben a kategóriában a Mol tizenhét benzinkúttal többet ajánlott az OMV-nél, azonban a töltőállomások területi eloszlásában az OMV tudott kedvezőbb ajánlatot felmutatni.

A Fidesz szerint jogszabálysértő volt a határozat

A Fidesz szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy "a szocialista kormány jogszabálysértő és a nemzeti érdekeket semmibe vevő módon döntött arról, hogy 2010. január 1-jétől a rendőrség és a titkosszolgálatok az OMV-kutaknál fognak tankolni", a párt szerint ugyanis a döntés után azonnal ellátták az érintett szervezeteket - így a rendőrséget és a titkosszolgálatokat is - OMV-kártyákkal. Az ellenzéki párt úgy tudja, hogy a jogszabálysértő határozatot a kormány végül módosította, és kivette a rendőrséget illetve a titkosszolgálatokat a rendelet hatálya alól. (OS)