Vágólapra másolva!
A bankok szerint alkotmányossági problémákat is felvethet az a törvényjavaslat, amely bizonyos esetekben lehetővé tenné a részvényesi jogok elvonását a hitelintézetekben.
Vágólapra másolva!

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára az MTI-nek hétfőn elmondta: a javaslatról most gyűjtik össze a tagbankok véleményét, amelyet a hét közepéig kell továbbítaniuk a Pénzügyminisztériumhoz (PM). Az IMF szakértői tavaly ősszel több alkalommal konzultáltak a bankszövetséggel a tervezetben szereplő javaslatokról - tette hozzá.

A Népszabadság által ismertetett tervezet szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az eddiginél lényegesen nagyobb beleszólást kapna a bankok ügyeibe, bizonyos esetekben korlátozhatná a menedzsment-, illetve a tulajdonosi jogokat a hitelintézetekben. A felügyeletnek először meglévő eszközeit kellene alkalmaznia, így például felszólítaná a hitelintézetet tőkehelyzetének rendezésére, vagy a kifogásolt tevékenység megszüntetésére. Amennyiben ez nem vezet eredményre, és a tulajdonosok sem működnek együtt a felügyelettel, miközben a bank kötelezettségeit várhatóan nem tudja teljesíteni, és fizetésképtelenné válása veszélyeztetné a pénzügyi rendszer stabilitását, a PSZÁF eszközeinek eladására, kötelezettségeinek átruházására is kötelezhetné a bankot. A javaslatot a kormány a tervek szerint február 12-ig benyújtja a parlamentnek.

A bankszövetség főtitkára hangsúlyozta: a javaslat egy jövőbeni elméleti problémára válaszul született; olyan válságmegelőző intézkedési lehetőség megteremtéséről van szó, amelynek jelenleg semmiféle aktualitása nincsen. A javaslat a bankszövetség szerint nem elég kiérlelt, s komoly alkotmányossági problémák merülnek fel a tervezet kapcsán.

Ma is meg lehet vonni a banklicencet, ha egy hitelintézet tőkemegfelelése nem megfelelő és korlátozni lehet bizonyos tevékenységeket, ám a részvényesi jogokat nem lehet elvonni a jelenlegi magyar jogrend szerint - mutatott rá a főtitkár. Egy jól működő felügyeleti rendszerben nem szabad eljutni addig, hogy a tulajdonosi jogok elvonása szükségessé váljon - jelentette ki.

A főtitkár szerint problémát jelenthet a javaslat a magyar bankrendszer tulajdonosi szerkezete miatt is. A bankok több mint 80 százaléka külföldi befektetőké, akik kivétel nélkül elkötelezettek a magyarországi jelenlét mellett.

Nyers Rezső úgy vélekedett, hogy a magyar bankrendszerben jelenleg is számos, jól funkcionáló beavatkozási lehetősége van a PSZÁF-nak és az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA). Megjegyezte: az OBA számára a kártalanítás kifizetésére rendelkezésre álló határidő 2010. január 1-jétől 20 munkanapra csökkent.