A piac nem nézné jó szemmel a költségvetési kísérletezést

Vágólapra másolva!
Negatív fejleményként értékelne a piac bármilyen "kísérletezgetést" a költségvetéssel a következő magyar kormány részéről - mondták londoni felzárkózó piaci elemzők a választási időpont pénteki bejelentése után.
Vágólapra másolva!

A piacok semmilyen "költségvetési kísérletezést" - például "egy megkésett költségvetési gazdaságösztönző próbálkozást" - nem fogadnának kedvezően, különös tekintettel arra, hogy Görögország kapcsán ismét az adósságproblémákra összpontosul a figyelem - írja legfrisebb elemzésében a Barclays Capital, az egyik legnagyobb londoni bankcsoport.

A magyarországi választások időpontjának bejelentése után kiadott Barclays-elemzés szerint bár Magyarország 80 százalékos GDP-arányos adósságrátája mindenképpen jobb Görögországénál és több más euróövezeti tagállaménál, de sokkal rosszabb a felzárkózó Európa többi gazdaságáénál.

Kétséges a hiánycsökkenés

A Barclays szakértőit figyelmeztetnek, egyelőre nem tűnik biztosnak, hogy magyarországi választások esélyese, a Fidesz hajlandó folytatni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU által megszabott program alapján folyó költségvetési kiigazítást. A gazdaság életre keltését foglalkoztatásnövelő intézkedésekkel és adócsökkentésekkel célzó ígéretek, valamint az IMF-program "újratárgyalásának" követelése miatt kétséges, hogy a magyar államháztartási hiány csökkeni fog a tavaly elért GDP-hez mért 3,9 százalékos szintről.

Egy másik nagybank, a HSBC londoni elemzői szerint különbséget kell tenni a választási retorika és a várható tényleges intézkedések között. A Fidesz még nem állt elő olyan hivatalos választási programmal, amely részletezné a párt gazdaságpolitikai elképzeléseit. A cég véleménye az, hogy a Fidesz kormányra kerülése "jelentős kockázatot" jelent a mostani kedvező költségvetési folyamatokra nézve, mindazonáltal nem valószínű, hogy nem valószínű, hogy a párt átírja a költségvetést, tekintettel a jogi akadályokra és az időzítési kérdésekre.

HSBC: A választások után más mondhat a Fidesz

Az IMF-keretből fennmaradó összeg esetleges lehívása - a piaci finanszírozási források kihasználása helyett - valószínűleg negatív fejlemény lenne piaci szempotnból, mert így kimerülne a tartalék. A további részletek lehívásához pedig az IMF-et meg kell győzni arról, hogy folytatódnak a költségvetési reformok - áll az HSBC elemzésében.

A HSBC szerint helyénvaló a Fidesz aggálya az állami vállalatok veszteségeinek költségvetési konszolidálásával kapcsolatban, ám ha a párt kormányon ezt meg is teszi, az hozzávetőleg 5 százalékra emelné a GDP-arányos államháztartási hiányt. Az elemzés megemlíti, hogy a Fidesz vezetői korábban 7-7,5 százalékos idei hiány lehetőségéről szóltak nyilatkozataikban.

Az HSBC szerint mindent összevetve megvan a kockázata annak, hogy a magyar hiány eltérhet IMF által jóváhagyottól, ám a a Fidesz "tudatában van annak", hogy a piaci bizalom fenntartása és a pénzügyi stabilitás megőrzése miatt korlátok között kell tartani a deficitet, így a retorika változhat a választások után - áll az HSBC londoni elemzésében.