Bank of America: Magyarország a legjobb célpontok között, jöhet a 245 forintos euró

Vágólapra másolva!
Tíz százalék körüli forinterősödést, vagyis 245 forintos eurót vár a következő fél évben a Bank of America Merrill Lynch elemzője, aki úgy látja, Magyarország az egyik legvonzóbb célpont a feltörekvő piacok között.
Vágólapra másolva!

A következő fél évben 10 százalékos forinterősödést vár Benoit Anne, a Bank of America Merrill Lynch amerikai nagybank Kelet-Európával foglalkozó elemzője. Ez a gyakorlatban 245 forintos eurót jelentene, amire legutóbb 2008. október elején volt példa.

"A feltörekvő piacok kényelmes helyzetben vannak most. Magyarország pedig az egyik legvonzóbb kötvénypiac a világ feltörekvő országai közül" - mondta a Bloombergnek Benoit Anne, és hozzátette: az erősödés egyben azt is jelentené, hogy a Magyar Nemzeti Bank nagyobb lépésekkel csökkenthetne kamatot.

A jelenleg 6,25 százalékos alapkamat rekordmélységbe eshetne, mivel szerintük idén 4,5 százalékig lehetne ejteni a kamatszintet. A Bloomberg és a Reuters által megkérdezett elemzők azonban egyaránt 5,5 százalékos kamatszintet jósolnak az év végére. (A Reuters csütörtökön megjelent felmérése szerint egyébként jövő hétfőn a magyar jegybankárok 6 százalékra csökkentik a kamatszintet.)

Tavaly tavasszal még nem bíztak a forintban

A Merrill Lynch elemzői alig egy évvel ezelőtt még nagyon nem bíztak a forint erősödésében, a cég tavaly áprilisban megjelent prognózisa 2009 szeptemberére 330 forintos eurót jósolt. Később azonban a bank szakértői jelentősen megváltoztatták a korábbi előrejelzést, július végén 2010 második negyedévére már 240 forint alatti euróárfolyamot prognosztizáltak.

A Bank of America az utóbbi időben több, feltünően optimista elemzést is megjelentetett a magyar gazdaságról. A bank tavaly október végi elemzésében azt állította, hogy Magyarország vezetőként léphet ki a költségvetési egyensúlyt tekintve a válságból, a budapesti kormány fájdalmas megszorító intézkedései meghozzák eredményüket és a térségbeli versenyben elsőként lehet magyar euró. A bank január közepén azt írta, hogy "Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon".

A forintpiacon egyelőre nem látszik a Merrill-elemzésben látható optimizmus, az euró jegyzése nem sokkal 14 óra után 272 forintnál járt, ami minimális gyengülést jelent a péntek reggeli 271,60 forintos szinthez képest.