Tovább nőtt Magyarország külkereskedelmi többlete

Vágólapra másolva!
A külkereskedelmi mérleg többlete 411 millió euróra nőtt novemberben az egy évvel azelőtti 77 millióról, az első tizenegy hónapban pedig jelentősen, 4,2 milliárd euró szufficitre javult az egy évvel korábbi 238 millió eurós deficitről.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben a kivitel értéke 1560 milliárd forintot (5788 millió eurót), a behozatalé 1445 milliárd forintot (5377 millió eurót) ért el. Euróban számolva a kivitel 3, a behozatal 9 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva - közölte a KSH.

A külkereskedelmi mérleg 115 milliárd forint (411 millió euró) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 91 milliárd forintos (334 millió eurós) javulását jelenti az előző év novemberéhez képest.

A Takarékbank elemzői szerint bár a külkereskedelmi mérleg többlete kissé elmaradt a várakozásoktól, az import csökkenése továbbra is jócskán meghaladta az exportét. Az export élénkülésében a külső kereslet javulása mellett a bázishatások játszanak jelentős szerepet, míg az import a belső kereslet folytatódó visszaesése miatt teljesít gyengébben. A tavalyi év utolsó hónapjára vonatkozó februárban megjelenő adatok éves szinten már az export növekedését mutathatják majd.

A bank szerint a külkereskedelmi adatok megerősítik azon várakozásainkat, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi év utolsó negyedévét is többlettel zárhatta, így a teljes, 2009. évi folyó fizetési mérleg is pozitív lehet.