A fogyasztás növelte az amerikai kereskedelmi hiányt

Vágólapra másolva!
A várakozások felett emelkedett az amerikai külkereskedelem hiánya novemberben, mivel a lakossági kereslet növekedése jobban húzta az importot, mint amit az export ellensúlyozni tudott volna.
Vágólapra másolva!

A deficit 9,7 százalékkal 36,4 milliárd dollárra emelkedett előző hónaphoz képest, míg 34,8 milliárd dollárral számoltak. Az októberi adatot is felfelé módosították, 32,94 milliárd dolláros hiányról 33,19 milliárdra.

Az import 2,6 százalékkal 174,6 milliárd dollárra emelkedett, egy éve nem látott szintre. Ebben szerepet játszott az import olaj hordónkénti árának 72,5 dollárra emelkedése, amely 2008 októbere óta nem látott magas értéket jelent. Az import tételein belül az ipari alap- és nyersanyagok, a fogyasztási cikkek kereslete ellensúlyozni tudta az élelmiszeripari termékek és autók iránti kereslet enyhe visszaesését - írja a Quaestor.

Az export 0,9 százalékkal emelkedett a vizsgált hónapban, szintén egy éve nem látott szintre, 138,2 milliárd dollárra. Az export már sorozatban a hetedik hónapban mutat emelkedést, amely a világgazdasági fellendülés erősödésére utal. Ezt jelzi az is, hogy az amerikai termékek kínai kereslete rekord szintre, 7,3 milliárd dollárra ugrott, miután az argentin aszály miatt az amerikai szójabab kivitele megugrott. Így a Kínával szembeni külkereskedelmi hiány 11 százalékkal 20,2 milliárd dollárra mérséklődött novemberben, az októberi 22,7 milliárd dollárról. Emellett az amerikai autók - és alkatrészek iránti külső kereslet szintén erős volt, elsősorban kanadai és mexikói részről.

Az árak hatását figyelmen kívül hagyva - így kalkulálják a GDP adatokban - az látható a számokból, hogy az év utolsó három hónapjában a nettó export nem befolyásolta érdemben a növekedést.