Lélektani határ alatt kezdte az évet a forint

Vágólapra másolva!
Enyhe kereskedést vár hétfőn a piac a forinttól, az elmúlt év viharai után lenyugodott a piac. A forint 270 alatt járt a reggeli kereskedésben, erre egy hónapja nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Jól kezdte az új esztendőt a magyar deviza: az euró 269,49, a dollár 188,18, a svájci frank 181,31 forintot ért hétfőn délelőtt fél tíz körül. A tavalyi évet kevéssel 270 forint fölött zárta a közös európai pénz, ezen szint alatt legutóbb 2009 novemberének végén járt a kurzus.

Hétfőn délben 269,25 forint volt az euróárfolyam, egy dollárért 187,25 forintot, egy svájci frankért 180,90 forintot kellett adni ugyanekkor.

Az év eleji, még nehezen éledező forgalomban jelentős változás nem várható a forint árfolyamában, írta elemzők véleményét idézve hétfő reggel a Dow Jones hírügynökség.

A múlt év utolsó heteiben a dubaji adósságválság, Görögország hitelminősítői leértékelése és egy osztrák bankállamosítás piaci hatása megviselte a térségi valutákat is, de a befektetők többé-kevésbé már napirendre tértek e kisebb megrázkódtatások fölött.

A továbbiakban a dollár növekvő népszerűsége fékezheti e valutákat. Mind többen spekulálnak arra, hogy a jó amerikai gazdasági adatok láttán a Fed előbb kezdheti meg a kamatemelést, mint az Európai Központi Bank (EKB), ezért mind keresettebb lehet a dollár.

Sörös Csaba, a Takarékbank devizapiaci szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a reggel napvilágot látott decemberi magyar beszerzési manager index a várakozásokat némileg alulmúlva csak 48,5 pontig emelkedett, ami még mindig a recessziót a konjunktúrától elválasztó 50-es határ alatt van. (A cseh és a lengyel BMI már az előző hónapban megugrotta ezt a vízválasztót.) "A hajszálnyit gyengülő dollár és az erős lengyel fundamentumok miatt dráguló zloty húzza magával a forintot" - vélekedett Sörös, aki szerint jó esély van arra, hogy a forint megőrizze jelenlegi pozícióját a nap végéig, de érdemi erősödésre nem lehet számítani.