Túlértékelt az euró a pénzügyminiszterek szerint

Vágólapra másolva!
Túlértékeltnek minősítették az euró jelenlegi árfolyamát az unió közös pénzét használó országok pénzügyminiszterei keddi találkozójukon - jelentette be az ülést követő késő esti sajtótájékoztatón Jean-Claude Juncker, a csoport elnöke.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy ez a véleménye a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is, amelynek európai igazgatója részt vett a megbeszélésen. Tárgyaltak a miniszterek a dubaji adósságproblémákról is, és úgy vélték, nem fenyeget a veszély, hogy annak hullámai súlyos zavarokat okoznak az európai piacokon.

A nyilatkozók értésre adták, hogy elsősorban a kínai jüannal szemben tartják magasnak az európai pénz értékét, és úgy vélték, mind Brüsszel, mind Peking érdeke a jüan felértékelése lenne.

Tárgyaltak a miniszterek a dubaji adósságproblémákról is, és úgy vélték, nem fenyeget a veszély, hogy annak hullámai súlyos zavarokat okoznak az európai piacokon. Jelezték azonban, hogy folyamatos figyelemmel követik a helyzetet.

Juncker beszámolt arról is, hogy januártól 2012 nyaráig minden bizonnyal ő marad az eurózóna jelenleg 16 országának pénzügyminiszterét tömörítő csoport (Eurogroup) elnöke. A posztot ugyanis hivatalosan a kedden életbe lépett Lisszaboni Szerződés hozta létre, amely egy-egy elnöki periódust két és fél évben határoz meg. A luxemburgi kormányfő elmondta: ő maga már jelezte, hogy pályázik a posztra, más jelöltről pedig egyelőre nincs tudomásuk.

Szóba kerül a fordított adózás

Szerdán mind a 27 uniós tagország pénzügyminisztere tartja meg szokásos havi találkozóját Brüsszelben. Az ülést adótémák uralják, de döntenek számos, a túlzott államháztartási hiány miatti uniós eljárás indításáról vagy módosításáról.

Az adókérdések között a miniszterek két áfával kapcsolatos ponttal foglalkoznak: a meghatározott termékek és szolgáltatások esetén - például az üvegházhatású gázok kereskedelmével kapcsolatban - a fordított adózás bevezetését lehetővé tevő javaslattal, továbbá a postai szolgáltatások áfa-körbe vonásával kapcsolatos javaslattal.

A pénzügyi tanács megvitatja a hatékony adópolitikai szabályozás EU-n belüli és kívüli vetületeivel foglalkozó javaslatcsomagot is, amelynek része az adóhatóságok közötti adminisztratív együttműködés elősegítése a helyes adómegállapítás és a tagállamokat megillető adók behajtása érdekében, az uniós kamatadó-irányelv felülvizsgálata, az EU és Liechtenstein közötti csalás elleni megállapodás és hasonló tárgyú megállapodás érdekében a tárgyalások megnyitása Svájccal, Monacóval, Andorrával és San Marinóval.

A túlzott deficiteket illetően - az Európai Bizottság korábbi döntései alapján - várhatóan eljárást indítanak Belgium, Csehország, Németország, Olaszország, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovénia és Szlovákia ellen. Írország, Spanyolország, Nagy-Britannia és Franciaország esetében új ajánlásokat tesznek a hiány kiigazítására, Görögország esetében pedig megállapítják, hogy nem teljesítette az eddigi uniós ajánlásokban foglaltakat.