Erősödéssel nyitott a pesti börze

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 46,39 pontos emelkedéssel, 20 853,29 ponton nyitott kedden. A hétfői záró értékéhez képest 0,22 százalékkal erősödött. Az erősödés elsősorban a javuló nemzetközi hangulatnak köszönhető, miután múlófélben van a "Dubaj-pánik". A javulást mutatja a japán tőzsde emelkedése és az ausztrál kamatemelés is.
Vágólapra másolva!

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, hogy az emelkedő trend fennmaradhat, de nem lesz olyan erőteljes, mint korábban. Az emelkedésben már nincs meg a korábbi potenciál - mondta, ezért nem tartotta valószínűnek, hogy a korábbi csúcsokat érjék el a részvényárak.

A CIB elemzői is a javuló nemzetközi hangulattal indokolták optimista előrejelzését. Hangsúlyozták: alábbhagytak a piaci félelmek, nagyrészt elmúlt a pánik, a dollár gyengült, a részvényindexek emelkedtek.

Az OTP Bank bejelentette, hogy megvásárolta a CIL Babér Kft-t a tulajdonában lévő Danubius IV. irodaházzal együtt, valamint a D4 Tenant Kft-t, az eddigi főbérlőt. Az adásvétel a vételár megfizetésével november 30-án megvalósult.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 539,98 pontos, 2,66 százalékos emelkedéssel, 20 806,90 ponton zárt hétfőn.

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója több mint 2 százalékos erősödéssel 9500 pont fölé kapaszkodott kedden: a Nikkei225 index 2,43 százalékkal, 226,65 ponttal, 9572,20 pontra nőtt.

Ausztrália jegybankja 0,25 százalékponttal emelte irányadó kamatát, három hónapon belül harmadszor, ami azt jelzi, hogy az ország gazdasága erősödik. A lépés nem volt meglepő, mivel a Bloomberg által megkeresett 20 szakértőből 19 erre számított. Az emelés összességében pozitív jelzés a világpiacnak.