Vizsgálja az EU a győri Audi támogatását

Vágólapra másolva!
Arra gyanakszik az EU, hogy nem jogszerű a győri Audi-gyár állami támogatása, ezért vizsgálatot indít az ügyben. A 15 milliárd forintot új gyártósorok üzembe helyezésére kapná a cég. A kormány a vizsgálat ellenére is támogatja a beruházást.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió állami támogatási szabályai alapján az Európai Bizottság hivatalos vizsgálatot indított arról a támogatásról, amelyet a magyar kormány az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemének új beruházási tervéhez kíván nyújtani.

Brüsszeli közleménye szerint az uniós bizottság előzetes álláspontja az, hogy a Volkswagen-Porsche-csoport piaci részesedései meghaladják nagyberuházási projektekre vonatkozó határértékeket.

A közel 15 milliárd forintos támogatást Magyarország a Volkswagen-Porsche-csoporthoz tartozó cég olyan, csúcstechnológiát képviselő gyártósorainak létesítéséhez biztosítaná, amelyek személyautókba beépíthető, új generációs motorok és motoralkatrészek gyártását teszik majd lehetővé.

A hivatalos vizsgálat elindítása lehetőséget teremt arra, hogy más érdekeltek is véleményt nyilvánítsanak a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, az eljárás kimenetelére azonban nincs hatással - szögezte le a bizottság.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos nyilatkozatában kiemelte, hogy amikor egy nagy regionális beruházási projekt kedvezményezettje egyes szektorokban jelentős piaci részesedéssel rendelkezik, Brüsszelnek ellenőriznie kell, hogy "valóban szükség van-e a támogatásra a beruházás végrehajtásához, és hogy a támogatás előnyei ellensúlyozzák-e a versenytorzító hatást".

A bizottság emlékeztetett arra, hogy a projektet a nyugat-dunántúli régióban valósítják meg, amely "regionális támogatásra jogosult térség, mivel rendkívül alacsony az életszínvonal, és jelentős a munkanélküliség".

A beruházás 4-12 hengeres benzin- és dízelüzemű motorok és azokban alkalmazott motoralkatrészek gyártását érinti. A támogatás kiszámításához figyelembe vett beruházási költség 153,4 milliárd forint, amelyhez a kormány közvetlen támogatás és adókedvezmény formájában összesen 14,9 milliárd forint támogatást kíván nyújtani.

Amennyiben a hivatalos vizsgálat során összegyűjtött információk nem oszlatják el Brüsszel aggályait, az uniós bizottságnak részletes vizsgálatot kell lefolytatnia. Ennek során a testület elsősorban azt vizsgálja, hogy valóban szükség van-e a támogatásra ahhoz, hogy a kedvezményezett megvalósítsa a beruházást, és hogy a térség számára jelentkező előnyök ellensúlyozzák-e a támogatás okozta versenytorzító hatást.

A magyar állam a vizsgálat ellenére is támogatja az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemének beruházását. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium és az ITD Hungary az MTI-hez csütörtökön eljutatott közleményében hangsúlyozza: a bizottsági vizsgálat a szokásos eljárásrendbe illeszkedik.