Kiugrott az OTP és a forint, új elnöke van a KSH-nak - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Pénteken nem lesznek különösebben fontos gazdasági jelentések, de a külföldi statiszitkák a helyi tőzsdéket megmozgathatják. Csütörtökön az amerikai recesszió végét jelentő GDP-adat miatt szárnyalt a tőzsde, erősödött a forint, de a napot így is a botrányos, illetve politikai botránnyal fenyegető ügyek uralták Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Pénteken nem lehet különösebben fontos makrogazdasági bejelentésre számítani, de a helyi tőzsdéket akár meg is mozgathatják a napközben megjelenő statisztikák. Japánban a munkanélküliségi rátáról és az inflációról adnak ki jelentést, és hasonló statisztikákat tesznek közzé az eurózónában is.

Az Egyesült Államokban két mutatót ismerhetünk meg, ugyanis a chicagói feldolgozóipari beszerzési indexet és a michigani fogyasztói hangulatindexet is a pénteki napra időzítették.

Véget ért az amerikai recesszió

Csütörtök reggel az euró 275 forint körül mozgott, de estére beerősített a magyar pénz, délután 5 körül 271,65 forinton kereskedtek az euróval.Az optimizmust az váltotta ki, hogy a második negyedévben látott hanyatlás után rákapcsolt az amerikai gazdaság, a harmadik negyedben a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal bővült a legnagyobb nemzetgazdaság teljesítménye.

A meglepően jó - és az utóbbi 70 év legsúlyosabb amerikai recessziójának végét jelentő - adat a tőzsdéknek is jót tett. Emelkedtek az amerikai részvényindexek és a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX is komoly (620,55 pontos) emelkedéssel zárt csütörtökön. Napközben 10 százalékos pluszban is járt az OTP, a bankpapír több mint 7 százalékos emelkedéssel fejezte be a kereskedést. Pedig nem kezdődött jól a nap, a tokiói értéktőzsde hivatalos indexe, a Nikkei újra 10 ezer pont alatt zárt.

Tíz százalék felett a munkanélküliség

A magyar gazdaság általános állapota ezzel együtt továbbra sem kedvező: a munkanélküliségi ráta átlépte a 10 százalékos határt, a harmadik negyedévben 10,3 százalékra emelkedett az állástalanok aránya, azaz 436 ezer embernek nincs munkája. A jövőbeli kilátásokat rontja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti képviselője szerint is vannak kockázatok a költségvetésben, például ami a társasági adóbevételeket illeti.

Egyéb adóbevételekkel is baj lehet a jövőben, az Európai Bizottság (EB) ugyanis felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a regisztrációs adóra vonatkozó rendelkezéseket. Brüsszel szerint a gépjárműadóra vonatkozó magyar jogszabályok továbbra is hátrányos megkülönböztetésben részesítik a másik tagállamból behozott használt gépkocsik vásárlását. Az EB nem csak ebben a kérdésben szólalt meg csütörtökön, hanem az egyik legnagyobb magyar vállalat, a győri Audi-gyár állami támogatása is szóba került. - Brüsszel vizsgálatot is indít az ügyben a 15 milliárd forintos szubvencióval kapcsolatban.

Botrányos ügyek

A szerdai rádiókoncessziós döntés csütörtökön is hullámokat vert: a riválisok és az iparági szakértők szerint a nyertes rádiók gazdaságilag tarthatatlan pályázatokat adtak be, de az egyik nyertes, az Advenio konzorcium vezetője, Heltai Péter ezt határozottan cáfolta. (Csütörtökön a döntés miatt bejelentette távozását az ORTT éléről Majtényi László, a szervezet elnöke.)

A botrányos döntések sora ezzel nem ért véget, a Fidesz ugyanis politikai kinevezettnek tartja Belyó Pált, akit csütörtökön nevezett ki a miniszterelnök a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöki posztjára. Minden bizonnyal lesz politikai következménye annak is, hogy kormányközi tárgyalásokat folytatott a magyar pénzügyminiszter a Malévról Moszkvában, ahol kiderült, hogy a magyar kormány tulajdonosként is hajlandó beszállni a cégbe.