Vágólapra másolva!
A második negyedévben látott hanyatlás után rákapcsolt az amerikai gazdaság, a harmadik negyedben a vártnál nagyobb mértékben, 3,5 százalékkal bővült. A kedvező adat nyomán a befektetők elkezdtek vásárolni a piacokon, ennek nyomán erősödött a forint, a BUX pedig 2 százalékos pluszba lendült. 
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott a csütörtökön megjelent amerikai GDP-adat. A harmadik negyedévben az Egyesült Államok gazdasága 3,5 százalékkal emelkedett, szemben a 3,3 százalékos bővülést váró elemzői konszenzussal, illetve a második negyedévben mért 0,7 százalékos visszaeséssel. Hasonló növekedési ütemre két éve nem volt példa.

A jelentős növekedés elsősorban a jelentős összeget felemésztő gazdaságélénkítő lépésekkel magyarázható. Az üzleti raktárkészletek és kormányzati kiadások is a növekedést támogatták, a gyenge dollár ugyan segítette az exportot, azonban az import hatását is figyelembe véve a nettó export már nem segítette a növekedést.

Az amerikai GDP 71 százalékát kitevő fogyasztás éves összevetésben 3,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, ami 2,4 százalékponttal járult hozzá az összesített GDP-adathoz. Ebből csaknem 1 százalékpontot a különböző intézkedésekkel - adókedvezmény, roncsprémium - felpörgetett autópiac mondhat magáénak - értékelte az adatokat Sörös Csaba, a Takarékbank szakértője.

A piac rendkívül pozitívan értékelte a számokat, a nyugat-európai részvényindexek 1 százalékos pluszba fordultak. Az euró jegyzése a bankközi devizapiacon másfél, a dolláré pedig két forinttal 273, illetve 184,50 forintra süllyedt. A BUX-nak is erőt adott az amerikai makroadat, a stagnáló mutató 2 százalékos pluszba került hirtelen.