Vágólapra másolva!
Kormányközi tárgyalásokat folytatott a magyar pénzügyminiszter a Malévról Moszkvában, ahol kiderült, hogy a magyar kormány akár tulajdonosként is hajlandó beszállni a cégbe. A cég csütörtökön közgyűlést tartott, de a napirend ellenére nem terjesztették elő a Malév tőkehelyzetének rendezését.
Vágólapra másolva!

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön Moszkvában Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel tárgyalt a Malév helyzetének rendezéséről - közölte a pénzügyi tárca.

A közleményből kiderül, hogy a magyar fél jelezte: a társaság működésének folytatása érdekében kész tulajdonosi, illetve finanszírozói szerepet is vállalni a nemzeti légitársaságban. Az orosz kormány üdvözölte a magyar fél álláspontját, de a felek további tárgyalásokat folytatnak a szükséges intézkedésekről.

Oszkó Péter már korábban beszélt arról, hogy az állam ismét szerepet vállalhat a légitársaságban, leginkább úgy, hogy a Malév állammal szembeni adósságát váltanák tulajdoni részesedésre. A Malév a privatizációs szerződés egyes pontjainak nem teljesítése miatt milliárdokkal tartozik az államnak - erről még a tavasszal beszélt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta menesztett vezérigazgatója, Tátrai Miklós.

Nincs döntés a tőkerendezésről

A csütörtökön Budapesten megtartott közgyűlésen előterjesztés hiányában nem született határozat a Malév tőkehelyzetének rendezéséről, noha napirenden szerepelt - közölte a cég a közgyűlés után.

Legutóbb márciusban hárommilliárd forinttal emelte meg a fő tulajdonos, az AirBridge a Malév jegyzett tőkéjét. Akkor a légitársaság jegyzett tőkéje 399 millió forint volt a cégjegyzék szerint. Júliusban is a rendkívüli közgyűlés napirendjén volt a tőkeemelés, de döntés akkor sem született.

A tőkerendezést az teszi szükségessé, hogy a Malév évről évre halmozza a veszteségeket. A Malév közvetett tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank alelnöke, a Malév igazgatóságának elnöke május végén azt közölte, hogy 10 millió eurós tőkeemelésre van szüksége a vállalatnak.

Masszív veszteség

Állítólag a 2008-as beszámoló elfogadásakor a könyvvizsgáló jelezte, hogy a cég további működéséhez tőkeemelésre van szükség. A tőkeemelést a tulajdonos orosz bank hitelből finanszírozta volna.

A Malév tavaly 15,1 milliárd forint veszteséggel zárta az évet: a veszteségben 8,7 milliárd forintot jelentett a magas kerozinárak miatti veszteség. 2009-re szóló várakozást a társaság nem közölt. A május végén jóváhagyott idei üzleti tervről csak az üzemi szintű veszteséget (6,3 milliárd forint veszteség) tette közzé, a mérleg szerintit nem.

A Malév közel 100 százalékos tulajdonosa a 20 millió forint jegyzett tőkéjű AirBrige Zrt., amelyben Költő Magdolna magyar magánszemély 51 százalékot birtokol, míg az orosz állami befektetési bank, a Vnyesekonombank részesedése 49 százalék.