Soros: Szeretnénk elfeledni a válságot, mint egy rossz álmot

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

"Én nem tudtam erről a tranzakcióról, az én tudomásom nélkül történt" - mondta Soros György amerikai üzletember a Magyar Televízió Este című műsorának adott interjújában hétfőn. Soros ezt arról mondta, hogy befektetési alapja, a Soros Fund Management félmilliárd forintos büntetést kapott a Pénzügyi Szervezete Állami felügyeletétől (PSZÁF), mert Soros cége az OTP részvényárfolyamára spekulált.

A magyar származású befektető szerint azonban "a magyar szervek önkényesen viselkedtek, nem hallgatták meg a mi oldalunkat, ezért fellebbeztünk" - mondta az interjúban. Soros emellett elmondta, szerinte a szabályokat kéne megváltoztatni inkább.

Soros az interjú során folyamatosan védekezett: "Én nem tettem volna, amikor ez történt, Magyarországnak próbáltam segíteni" - nyilatkozta. Azonban hozzátette, hogy "más, akinek nem volt olyan személyes érdeke, megtette". Kérdésre válaszolva elmondta, hogy továbbra is vannak magyar papírok a tulajdonában. "Sok ember kezeli a pénzt, és ők nincsenek eltiltva attól, hogy a magyar piacon is befektessenek" - mondta Soros. Az üzletember kijelentette azt is, hogy mostmár szigorúan ellenőrzi a magyarországi befektetéseket: "Bevezettünk egy olyan rendszert, hogyha valaki a magyar piacon akar valamit csinálni, arról tudnom kell".

Magyarország és a válság

A válságban lévő magyar gazdaságról azt mondta Soros, hogy nem figyeli különösképpen az állapotát. Dicsérte viszont a Bajnai Gordon kormánya által véghezvitt változtatásokat. A világgazdaságról szólva több saját ötletét részletezte: az egységes eurókötvények bevezetését, a különleges lehívási jogok jobb kihasználását és a környezetbarát befektetéseket.

A riporter rákérdezett, hogy a Soros Alapítvány nem idejekorán szüntette-e be a tevékenységét Magyarországon, amire Soros azt válaszolta: "Teljesen igaza van". Szerinte ugyanakkor "a romakérdésben mi sohasem hagytuk abba a munkánkat". A térségben teret nyerő szélsőségesekről annyit mondott, hogy "nem kétséges, hogy amikor a gazdaság lekonyul, a szélsőséges erők erőt kapnak".

A világ és a válság

Külön beszélt 1 milliárd dollárnyi zöld befektetéseiről. "Olyan vagyok, mint más ember: későn vettem észre, hogy ez egy nagy probléma" - mondta a globális éghajlatváltozásról. Soros állította, őt Al Gore korábbi amerikai alelnök kampánya győzte meg a kérdés fontosságáról. "Ez egy létkérdés. Olyan dolgokba fektettünk be, amik előreviszik a megoldást" - jelentette ki Soros.

Ennek ellenére Soros szerint ez nem olyan válság, mint az eddigiek, ennek igazán komoly és tartós hatása lesz. Soros emellett tart tőle, hogy a válságot követően nem lesz meg az akarat a pénzpiacok szabályozására. "Kezd magához térni a pénzpiac, és az emberek szeretnék elfeledni a válságot, mint egy rossz álmot" - jósolta Soros. A befektető szerint ráadásul a gazdaság élénkítésére bepumpált pénzeket később ki kell majd szedni, nehogy mindez inflációhoz vezessen.

Komoly problémát jelenthet még a munkanélküliség is, mivel a vállalatok gyakran nem veszik vissza az elbocsátott munkavállalókat, még ha a profitjuk emelkedik is újra. Soros itt is az állam segítségét vizionálta: "Nem megtenni nagy veszéllyel járna, mert az jönne elő, mint a harmincas években, hogy nagyon mélyre süllyed a munkanélküliség" - nyilatkozta.