Drágulhat a gáz januártól

Vágólapra másolva!
Januárban a piaci folyamatok alapján indokolhatónál jóval nagyobb gázáremelésre lesz szükség - írja a Világgazdaság egy szakmai körökben készített elemzésre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Januártól számos tényező miatt drágulhat a gáz, ráadásul úgy kell majd végrehajtani az áremelést, hogy az ősszel indokolatlanul nagy mértékben, 10 százalékkal mérséklődött az ár, emiatt beszűkült a döntéshozók mozgástere.

A hosszú távú szerződés alapján péládul 14 százalékkal drágábban érkezik Magyarországra a gáz Oroszországból - írja a Világgazdaság. A lap birtokába jutott szakmai elemzés szerint emellett a gázkereskedők költség- és megtérülés-felülvizsgálata nyomán is emelkedhet az ár, nem beszélve arról, hogy a gázfogyasztás csökkenése miatt az kereskedők állandó kiadásainak az aránya nagyobb lesz.

A KPMG tanácsadó cég szakértője, Kiss Péter szerint azonban szükség volt az októberi árcsökkentésre, mert a nemzetközi piacon jelentősen esett a gáz ára, ezt a változást pedig érvényesíteni kellett az árakban. A januári árakat nem akarta megjósolni a szakember, ám azt elmondta, továbbra is sok a gáz a piacon, a felhasználás pedig körülbelül 10 százalékkal esett. A lakosság már tavaly visszafogta a gázfogyasztást, és azóta sem növelte, az ipari fogyasztóknál pedig a válság csökkentette az igényt.