Vágólapra másolva!
Magyarország vezetőként léphet ki a költségvetési egyensúlyt tekintve a válságból - állítja a bankóriás Bank of America Merrill Lynch elemzésében. Szerintük a kormány fájdalmas megszorító intézkedései meghozzák eredményüket és a térségbeli versenyben elsőként lehet magyar euró.
Vágólapra másolva!

Bank of America által a csőd elől megmenekített Merrill Lynch közép- és kelet-európai közgazdásza Radoslaw Bodys szerint ugyan Magyarország erőteles költségvetési szigorítása hozzájárult a gazdasági válság mélyüléséhez, de pont ez az, amely "Magyarországot a világ fiskális éllovasává teszi a következő évben." Azaz a költségvetési egyensúlyt tekintve az ország a legjobb lehet a kiigazításoknak köszönhetően.

Az elemzés kiemelte, hogy az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott Magyarország 2008 őszén 20 milliárd eurós hitelcsomagot kapott többek között az IMF-től a fizetőképesség megőrzésére. Cserébe a költekezés visszafogását és több adó beszedését kellett teljesíteni, hogy elérje a kilábalás költségvetési kritériumait. A megszorítás olyan hatékonyan sikerült, hogy Magyarország 1,3 százalékos költségvetési szufficittel (többlettel) számolhat jövőre - véli Bodys.

"2011-ben feltehetőleg Magyarország lesz az egyetlen a fontosabb országok közül, amelyek lazíthatnak költségvetésükön, miközben az egész világ szigorítani fog" - mondja a Merrill Lynch elemzője. "Ez az, amely Magyarországot hosszú távon vizsgálva érdekessé teszi, és ami miatt egy nagyon erős gazdasággá válhat." Szerinte 2011-ben már 5 százalékkal nőhet az ország bruttó nemzeti jövedelme (GDP).

Ez azt is jelenti, hogy a régióban a legjobb esélyekkel indulhat az euró átvételéért - állítja Bodys. "Őszintén mondom, szerintem Magyarország bármikor képes lehet rá." Az elemző optimista: "El tudok képzelni egy olyan forgatókönyvet, amelyben már jövő évben belépnek az ERM-2 árfolyamrendszerbe, minden bizonnyal Lengyelország előtt." Az ERM-2-ben az eurócsatlakozáshoz szükséges kritériumok (például az infláció, az államadósság megfelelő szintje) tartásának képességét kell bizonyítani két évig az euróhoz rögzített árfolyamon.

A Merrill Lynch szerint az állampapírpiacon a befektetők a pénzügyi felépüléssel számolnak, míg a hitelszükséglet közel 25 százalékkal fog mérséklődni jövőre. A költségvetési hiány az idei 3,9 százalékról 3,8 százalékra csökken, míg a növekedési ütem az idei 6,7 százalékos és a jövő évi 0,9 százalékos csökkenés után erőteljes növekedésnek indul.

A növekedés úgy fog megindulni, hogy az infláció és a költségvetés hiánya alacsony szinten marad. A 2011-es felpörgésre azért lesz lehetőség, mert azt adócsökkentéssel tudják elérni. Emiatt az eddigi felfogás, hogy Lengyelország a térség legerősebb, Magyarország a leggyengébb országa, megcserélődhet 2011-ben - írja a Bloomberg.