Segít az MNB a kormány devizaszigorítási terveinél

Vágólapra másolva!
A jegybank elnöke hangsúlyozta: az MNB felelős a pénzintézeti rendszer stabilitásáért, ezért érezte úgy, helyes, ha javaslatokat tesz a devizahitelezés szigorítására a kockázatok csökkentése, elkerülése érdekében. 
Vágólapra másolva!

Kiemelte: az MNB-nek nincs szabályozási, rendeletalkotási joga, ezért tette le javaslatait a kormánynak a hitelezés szigorításáról . Az elnök jónak tartja a pozitív adóslista ötletét.

A kormány pénzügyi felügyeletre vonatkozó javaslatai és a jegybanknak a devizahitelezés szigorítására vonatkozó elképzelései nem kioltják, hanem kiegészítik egymást - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Gazdasági Rádió esti műsorában.

Napjainkban még mindig az ország kockázati megítélése hat jobban a kamatdöntésekre, az alapkamat alakulására, mint a hazai inflációs kilátások - mondta Simor András, a jegybank elnöke a Gazdasági Rádióban, csütörtök este.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke megjegyezte: "sajnos nem tudtuk a kamatot olyan alacsonyra vinni, amit egy "normális recesszió" indokolt volna."

Simor András az euró magyarországi bevezetésének lehetőségét, az annak előszobájaként számon tartott ERM-II. rendszerhez való csatlakozást feszegető kérdéssel kapcsolatban aláhúzta: az euró bevezetése hosszú folyamat, amit célszerű egy olyan kormánynak elindítania, amely be is tudja fejezni.