Törvénnyel korlátoznák az uzsorakamatot

Vágólapra másolva!
Egyebek mellett a PSZÁF jogállását újraszabályozó, jogköreit bővítő, valamint a gyorskölcsönök kamatait maximalizáló komplex pénzügyi csomagot terjeszt csütörtökön az Országgyűlés elé a kormány.
Vágólapra másolva!

Korlátozott rendeletalkotási jogkört is kapna a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), és lehetősége lesz megtiltani a hitelintézetek jogsértő magatartását - számolt be a a csütörtökön beterjesztendő törvényjavaslatról Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: a szervezet a jelenlegi, kormányhivatali státuszból autonóm, az Országgyűlés felügyelete alá tartozó közigazgatási szervvé válhat január elsején, amelynek elnökét hat évre a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. A törvénytervezet pénzügyi stabilitási tanács felállítását írja elő, amelyben a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF képviselői kapnak helyet, és a testület törvényjavaslatot is alkothat.

További változás lehet, hogy a PSZÁF a hitelintézetekre egységes elvek alapján vethet ki bírságot, amelynek felső határa kétmilliárd forintra emelkedik - sorolta Farkas Ádám.

Erősödik a PSZÁF fogyasztóvédelmi funkciója is, így az ügyfelek panaszait hatósági eljárás keretében vizsgálja meg a felügyelet, majd hoz döntést - magyarázta Farkas Ádám. Az előtörlesztési díjat egy százalékban maximálja a törvénytervezet, ha az előtörlesztés a hitel lejáratának utolsó egy évén belül történik, akkor fél százalék.

A törvényjavaslat a jegybanki alapkamat tízszeresében maximálja a gyorskölcsönök teljes hiteldíjmutatóját (THM), ami jelenleg 70 százalék - tette hozzá a kormányszóvivő. Egyes pénzügyi vállalkozások jelenleg több száz százalékos THM-mel is kínálnak gyorskölcsönöket.


Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a pénzügyi kormányzat és a nemzeti bank gyámsága alá helyezzék a pénzügyi felügyeleti rendszert - jelentette ki Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője a tájékoztató után.

A stabilitási tanács konzultatív szerepet tölt be - reagált a fentiekre Szollár Domokos kormányszóvivő. Mint mondta, a tanács feladata az ellenőrzés összehangolása, a pénzügyi folyamatok elemzése - konkrét ügyekben nincs érdemi döntési jogköre.