Kelet-Európa ismét felkerült a kötvénytérképre

Vágólapra másolva!
A kelet-európai térségben Magyarország idén nyáron bocsátott ki kötvényt, Oroszország pedig jövő év első negyedében tervez hasonló lépést, ami jelzi, hogy a régiónak ismét szerep jut a nemzetközi kötvénypiacon.
Vágólapra másolva!

Visszatért a nemzetközi kötvénypiacra Kelet-Európa, kihasználva, hogy jelentősen erősödött a feltörekvő gazdaságok adóssága iránti befektetési igény - derül ki a legfrissebb londoni elemzésekből.

Oroszország, amely tíz éve nem jelent meg kötvényajánlattal a nemzetközi piacon, nem kevesebb mint 18 milliárd dollárnyi új, dollárban vezetett adósságpapírt tervez kibocsátani 2010 első negyedében.

Jelentősen csökkent a felár

A Financial Times szerint a felzárkózó térség szuverén kötvényadósságának kockázati felára 290 bázispontra szűkült az irányadó amerikai kincstárjegy hozamához mérve a március eleji, 700 bázispont körüli szintekről. Ezen belül az orosz adósság hozamfelára 240 bázispontra csökkent a márciusi 750 bázispontról. Az év elején még nagy kockázatúnak minősített közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország és Litvánia is finanszírozáshoz jutott a nemzetközi tőkepiacon.

A tavaly ősszel elmélyülő válság az idei év közepére enyhült és a piacokra visszatért a bizalom. A kedvezőbb környezetben, idén nyáron Magyarország eurókötvényt bocsátott ki. Elemzők szerint egyértelmű siker volt a kibocsátás, amellyel Magyarország elindult a piaci finanszírozás felé, és elképzelhető, hogy jövőre már nem kell a nemzetközi pénzügyi szervezetek - például a Nemzetközi Valutaalap - segítségét kérni az ország finanszírozhatósága érdekében.

A magyar állam hitelképességi megítélésének jelentős javulását az is megmutatta, hogy a londoni piacon épp a múlt héten süllyedt idei mélypontjára a magyar szuverén adósságra köthető határidős törlesztésbiztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) felára. A CMA DataVison nevű, vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint a magyar CDS-árazás - idén első ízben - a lélektani határnak is tekintett 200 bázispont alá került. Tavasszal még jóval 600 bázispont feletti magyar CDS-felárakat mértek Londonban. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője által nemrégiben Londonban kiadott átfogó elemzés szerint tavasz óta "szinte megállt" a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása, és "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma.

Kötvénydömping jöhet

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege hétfőn megjelent új elemzésében kimutatta, hogy a tágabb értelemben vett feltörekvő térség kötvénykibocsátásának értéke az idén eddig 79 százalékkal haladta meg a tavalyi egész évit. A BoA-ML szakértői azzal számolnak, hogy 2009 egészében az országcsoport 162 milliárd dollár új adósságkínálattal jelenik meg a nemzetközi tőkepiacon; ebből a ház szerint 57 milliárd dollár lesz a szuverén, és 105 milliárd dollár a kereskedelmi szektorból érkező kötvény.

A cég jövőre kisebb mértékben tovább növekvő, 167 milliárd dolláros felzárkózó piaci kötvénykibocsátási összértéket jósol, de ezen belül azt várja, hogy növekszik az állami adósok súlya: a BoA-ML előrejelzése szerint a térség 2010-es kötvénykibocsátásából 72 milliárd dollár lesz az új szuverén adósság, és 95 milliárd dollár a vállalati kötvény.