Százmillió euróhoz juthat a kkv szektor

Vágólapra másolva!
Az Európai Beruházási Bank (EIB) 100 millió eurós hitelkeretet nyújt az MKB Bank részére az kis- és középvállalatok, illetőleg közepes méretű társaságok finanszírozására.
Vágólapra másolva!

Az Európai Beruházási Bank 100 millió euró összegű hitelkonstrukciójának célcsoportja a 250 főnél kevesebbet alkalmazó kis- és középvállalatok (kkv), de 40 millió euró a közepes méretű, 250-3000 főt foglalkoztató társaságok finanszírozására szolgál.

A kkv szektor a finanszírozó szemszögéből az egyik legkockázatosabb szektornak számít - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor kellő józansággal felismerhető, melyek azok a cégek, amelyek időben és jól reagáltak a válságra, megteremtve maguknak az esélyt arra, hogy megerősödve jöjjenek ki a hullámvölgyből.

Az EIB hitelkeretből kialakított konstrukció részleteit napokon belül közzéteszi az MKB Bank - közölte az MTI-vel Szabó Balázs, az MKB Bank vállalati üzletirányítási területének ügyvezető igazgatója. Az EIB-től érkező forrás energetikai, környezetvédelmi, infrastrukturális, ipari, továbbá a tudásalapú gazdasággal és a szolgáltató szektorral - például az idegenforgalommal - összefüggő, kisebb volumenű projektekre fordítható.

A mostani, kedvező feltételekkel kínált konstrukciót megelőzően az EIB két hitelkeretet biztosított az MKB Bank számára kkv-beruházások támogatására, 50 millió euró értékben. A jelenlegi eszközt is beleértve, az Európai Beruházási Bank 1990 óta közel 10,6 milliárd euró hitelt nyújtott Magyarországnak. Ebből 2,7 milliárd eurót fordítottak azokra a cégekre, amelyek az aktuális hitelkeretnek is a haszonélvezői.