A politika miatt nem megy Romániába az IMF

Vágólapra másolva!
A Világbank küldöttsége nem utazik Romániába a héten a tervekkel ellentétben - jelentette be a washingtoni székhelyű intézet hétfőn. A Világbank jelezte: csak az után látja értelmét az útnak, ha feláll az új kormány.
Vágólapra másolva!

A múlt héten jelentették be, hogy a belpolitikai válság miatt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a román gazdasági helyzet, és a Románia által az IMF-fel szemben vállalt kötelezettségek áttekintésére irányuló, soron következő bukaresti látogatását. Az IMF küldöttsége eredetileg október végén érkezett volna Bukarestbe, ahol november elejéig tárgyalt volna. Az IMF-nek a következő, 1,5 milliárd euró értékű hitelrészletét Románia a tervek szerint decemberben kapta volna meg. Ez az időpont azonban bizonytalanná vált, miután egyelőre ismeretlen időpontra halasztották az IMF-küldöttség bukaresti tárgyalásait.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő egyik szakértője pénteken arra figyelmeztetett, hogy romolhat Románia hitelminősítése, ha elhalasztják a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következő hitelrészletének folyósítását a balkáni országnak. A Fitchnél Románia hosszú futamú szuverén devizaadós-osztályzata befektetési szint alatti, "BB plusz" szintű, negatív kilátással ellátva.

A román államadósság nyolc hónap alatt 26 százalékkal nőtt augusztus végéig. A román pénzügyminisztérium adatai szerint augusztus végén 138,2 milliárd lejre (32,9 milliárd euróra) rúgott az államadósság, bár augusztusban 600 millió lejjel csökkent A román bruttó nemzeti össztermék (GDP) 27,7 százalékát tette ki, ami hat százalék ponttal több, mint tavaly év végén.

A román állam 2009-ben a helyi bankoktól és a nemzetközi pénzügyi intézetektől egyaránt jelentős hiteleket vett fel, hogy ellensúlyozza a központi költségvetés bevételkieséseit. A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap szerint Románia elméletileg akár megkétszerezheti államadósságát, hiszen az EU a GDP-hez viszonyítva 60 százalékban állapította meg az engedélyezett államadósság felső határát. Az újság szerint azonban Románia számára elsősorban az államadósság gyors ütemű növekedése jelent problémát, valamint az, hogy a felvett hiteleket szinte teljes egészében a fizetések és nyugdíjak kifizetésére költik, a beruházások pedig továbbra is viszonylag alacsony szinten maradnak.