Válsághíradó: hanyatló tőzsdék, éledező forint

Vágólapra másolva!
Hétfőn a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa várhatóan csökkenti a kamatlábat. A tőzsdék pénteken veszteséggel zártak, miközben a forint egy kisebb erősödési periódussal megint több havi rekord közelébe jutott. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn várhatóan kamatcsökkentésről dönt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Az elemzők 50 bázispontos vágásra számítanak. A nemzetközi tartalékokról is napvilágot lát egy statisztika az MNB részéről, a devizalikviditásról tudhatunk meg többet hétfőn.

Az eurózónából építőipari statisztikák érkeznek hétfőn, és ezen a napon szólal meg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve Board elnöke, Ben Bernanke is a San Franciscó-i Fed konferenciáján. Nem sokkal később a kaliforniai Fed ülésén mond majd beszédet - hétfőn immár másodszor - Bernanke.

Mi történt a hét végén?

Románia a tizedik legkockázatosabb állam - írta szombaton az [origo] az államok fizetésképtelenségét beárazó CDS-piac folyamatait elemezve.

Rekordot döntött az amerikai költségvetés hiánya.

Októberig több magyar cég ment tönkre, mint tavaly összesen.

Papírgyárat avattak Dunaújvárosban, a Mercedes-üzem alapkövét szintén pénteken rakták le Kecskeméten.

Devizapiaci és tőzsdei hírek

Az Eurogroup, az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának vezetője, Jean-Claude Juncker szerint probléma lehet az euró erősödése.

A forint péntek este igencsak erősödni látszott, aztán hirtelen megtorpant a magyar deviza.

Vádat emeltek egy amerikai milliárdos ellen bennfentes kereskedelem gyanúja miatt.

Pénteken estek a nyugat-európai, a lengyel, a magyar és az amerikai tőzsdék is, miközben rekorddöntés után olcsóbb lett az olaj.