Saját cégétől venne repülőket a magyar származású milliárdos

Vágólapra másolva!
Az AIG biztosító repülőgéplízing-cégét (ILFC) vezető Steven Udvar-Hazy új vállalatot alapítana, amely 4,5 milliárd dollár értékben venne repülőket az ILFC-től.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg értesülése szerint a csődközeli helyzetbe került AIG-csoporthoz tartozó International Lease Finance Corp (ILFC) első embere arról tárgyal, hogy megvenné az általa irányított vállalat repülőgépparkjának egy részét - első körben 2-2,5 milliárd dollár értékben vásárolna az üzletember, majd pedig további 2 milliárdot költene gépekre az Udvar-Hazy által gründolt rivális vállalat. A beszerzések összértéke 4,5 milliárd dollár, azaz több mint 800 milliárd forint a tervek szerint.

A 63 éves Udvar-Hazy akkor döntött az új cég alapításáról, amikor kiderült, hogy az AIG nem képes egyben eladni az ILFC-t, amely a Boeing és az Airbus legnagyobb vevője és a világ egyik legnagyobb flottájával rendelkező társasága. Az ILFC azért került bajba, mert a Lehman-csőd után a hitelpiacok kiszáradása miatt gyakorlatilag finanszírozhatatlanná vált a cég működése.

Udvar-Hazy az új céget kockázati tőketársaságok pénzéből állítaná fel, a Bloomberg úgy tudja, hogy az Onex Corp. és a Greenbriar Equity Group LLC lesznek a hitelezők. Az AIG-nak azért lenne sürgős az eladás, mert az amerikai kormányzat 182 milliárd dollárt pumpált a válság kitörése óta a csődközeli helyzetbe került biztosítótársaságba. Az AIG eddig 12 milliárd dollárt szerzett különböző érdekeltségei eladásával, túladott például egy amerikai autóbiztosítón, egy tokiói felhőkarcolón és egy viszontbiztosító cégen is.

Az Udvar-Hazy által felvetett ügyletre még természetesen az AIG-nak is rá kell bólintania, de amennyiben ez megtörténik, akkor is hosszú folyamat lehet a gépek átvétele. A hosszas lebonyolítást az magyarázza, hogy jelenleg az amerikai állam az AIG fő tulajdonosa, márpedig a kormányzatnak nem feltétlenül érdeke a gyors eladás. A szkeptikusok szerint a kormányzati hivatalnokok számára nem az a siker, ha gyorsan túladnak a cég eszközein, hanem az, ha esetleg sok évvel később jelentős haszonnal értékesítik azokat.

Udvar-Hazy Budapesten született 1946-ban, és szüleivel az 1956-os forradalom után emigrált az Egyesült Államokba. A Forbes 2009-es listája szerint a világ 305. leggazdagabb embere, vagyona 2,2 milliárd dollárra tehető (2008-ban még 2,8 milliárd dollárja volt, 2007-ben pedig még 4,1 milliárd dollárra taksálták a vagyonát - erről szóló cikkünket itt olvashatja).