Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak már visszaszerezték a második negyedévi kimagasló hozamok alapján azt, amit tavaly elvesztettek, az önkéntes pénztárak pedig napjainkban "pluszban" vannak - mondta Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke szerdán Budapesten, a pénztárak jövőjével foglalkozó konferencián.
Vágólapra másolva!

A Stabilitás elnöke emlékeztetett arra is, hogy tavaly a magánnyugdíjpénztárak mintegy 400 milliárd forintot vesztettek a negatív hozamok miatt, az önkéntesek több mint 70 milliárd forintot. A vagyon és a tagok számának tekintetében a piac 92 százalékát mondhatja magáénak a Stabilitás, tagjainak száma meghaladja a 2,75 milliót, a pénztárszövetség összesített vagyona 1967 milliárd forintra rúg.

Nagy Csaba szerint az a törvényes lehetőség, hogy az 52 év feletti tagok újra teljesen visszaléphetnek az állami nyugdíjrendszerbe, azzal jár majd, hogy a karácsonyi ünnepek előtt több tízezer tag léphet ki a magánnyugdíjpéntárakból, ez a vagyon csökkenését is hozhatja.

Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának alelnöke, az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere szerint a következő kormánynak mindenképpen konszolidálnia kell az egészségügyet. Már 2001-ben is tervezték ezt a lépést, akkor a konszolidáció összegét 670 milliárd forintra becsülték - tette hozzá.

Mikola István kiemelte: az új kormánynak teljesen fel kell térképeznie az ország lakosságának egészségügyi állapotát. Az ország északkeleti részében, Borsod megye egyes területein az átlag életkor 50 év körül van, míg Nyugat-Magyarország egyes részein "svájci magasságokban" áll.