Pozsonyi kaszinóval száll versenybe Demján

Vágólapra másolva!
Nevető harmadik lehet Demján Sándor a régiós kaszinóversenyben, mert könnyen lehet, hogy a sukorói King's City és a bezenyei Eurovegas beruházások előtt megépíti saját szerencsejáték-központját, a Metropolist Pozsony mellett - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az európai Las Vegas megépítésére vállalkozik Demján Sándor cége, aki egy másfél milliárd euró értékű beruházás keretében építene egy kaszinót is magába foglaló komplexumot Pozsonyban. Zászlós Gábor, a TriGránit szlovákiai igazgatója a lapnak elmondta, hogy a magyar határtól mindössze öt kilométerre tervezik megépíteni azt a szórakoztató kereskedelmi- és konferenciaközpontot, amely Európa első számú ilyen beruházása lenne.

Az első számú kaszinóvárosért folyó versenyben eddig a sukorói King's City és a bezenyei Eurovegas vett részt, azonban mindkettőt tekintve vannak kétségek. A magyar kormányzat ugyanis mindenképp szeretné a hatalmas turisztikai beruházást megvalósítani, viszont az úgynevezett telekcsere-ügylet komoly akadályt gördített a gyors megvalósítás elé.

A közép-dunántúli beruházás koncessziós pályáztatását ugyan megnyerte a KC Bidding Kft., de a sukorói telekért albertirsai és pilisi telkeket adtak az államnak, amiket viszont jóval áron alul számítottak be felvetve a hűtlen kezelés gyanúját. Oszkó Péter pénzügyminiszter bejelentette, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot, amivel viszont rengeteget csúszhat a beruházás, mivel Sukorón vagy máshol, de helyet kell találni a kaszinóvárosnak. (A témáról bővebben itt olvashat.)

A pozsonyi komplexummal kapcsolatban a szlovák kormányzatnak nem voltak kétségei, elhitték a magyar tőke állítását, hogy több ezer munkahelyet teremt a projekt. "Elképzeléseinket a pozsonyi kabinet is támogatja" - mondta Zászlós. A helyszín környezetében autópályák, 220 kilométeren belül négy repülőtér és nem utolsó sorban az osztrák, a szlovák és magyar főváros található, tehát mind a három ország lakosságának számára, mind az ideutazni kívánó repülőutasoknak könnyen elérhető lesz a játékközpont.

A Metropolis-projekt első ütemében épül meg a kereskedelmi központ, egy élményfürdő, egy szabadidőközpont kalandparkkal, három szálloda és egy kaszinó 2012-ig. A második ütemben kap helyet a konferenciaközpont, golfpályák, további kaszinók és egy luxusvillákkal bővített lakópark. A kaszinó város beépített területe meghaladja majd a 1,2 millió négyzetkilométert.

A nyitás éve egybeesik a bezenyei Eurovegaséval, amely kaszinói Hard Rock néven futnak majd. A pozsonyitól csak pár tíz kilométerre fekvő kaszinóprojektbe ugyanis a Las Vegas-i Hard Rock Entertaintment társult be, míg Demjánék az amerikai vetélytárs Harrah's-t nyerték meg maguknak szakmai és pénzügyi partnernek. Övék például a világhírű Caesar's Palace kaszinóhotel is.

A beruházás számai hasonlatosak a magyarországi tervekéhez, amiket sokan már megkérdőjeleztek. Simon Bayley, a TriGránit fejlesztési igazgatója hangsúlyozta, hogy az is nagy előnye a pozsonyi tervnek, hogy a kijelölt terület vonzáskörzetében 29 millió lakos él és további 5-6 millió turista keresheti fel évente a szórakoztató-központot, így annak hatása egész Európára kiterjed. A szlovák állam 600 000 eurónyi adóbevételt remél a vállalkozástól, nem is említve a 30 000 munkahelyet valamint a turisztikai vonzóerő növekedését - írja a Népszabadság.