Éves csúcsán a forint a dollárral szemben

Vágólapra másolva!
Erősödéssel kezdett a forint szerdán, és a héten nem is várható komolyabb gyengülés, bár a 265-275-ös sávból való kitörésre nincs remény. A dollár jegyzése 179 forint alá is benézett, ami egy éve nem látott erős forintárfolyamot jelentett.
Vágólapra másolva!

Az euró kevéssel 14 óra után 267,30 forintot ért a bankközi devizapiacon, szemben a reggeli 269 forintos értékekkel. A dollár gyengülése miatt az amerikai pénz jegyzése napon belül több mint 2 forintot csökkent, a kurzus megfordult 179 forint alatt is, ami egy éves rekordértéket jelentett a magyar pénz szempontjából. A dollár kora délután 179,40 forinton állt.

Márciusban egy dollárért csaknem 250 forintot kellett adni, azaz fél év alatt 70 forintot csökkent az árfolyam.

"Dicsérték a magyar gazdaságot mostanában, míg a dollár gyengélkedik" - ezt a két összetevőt hozta fel Gondi István, a Raiffeisen devizakereskedője. Jó a magyar inflációs adat, többször is javítottak a magyar makropályán, és ez megalapozta a bizalmat a Magyarországon befektetőknek.

Jövő héten kamatcsökkentés jöhet, Gondi szerint újabb 0,5 százalékponttal mérsékli a jegybank az alapkamatot, és ez némileg megfoghatja az erősödést. A szakértő azonban felhívja a figyelmet, hogy a piac továbbra is illikvid (kevés pénz forog), tehát nem sokan érdeklődnek a magyar fizetőeszköz iránt.

A dollár hosszú távon is gyengülhet, az euróval szemben átlépheti 1,5-ös keresztárfolyamot, a forinttal szemben pedig a 170-es szintet is. A régiót amúgy az erősödés jellemzi, egyedül a román politikai helyzet jelent kockázatot.